Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο άνθρωπος προσβάλλεται από διάφορες λοιμώξεις, άλλοτε ήπιας και άλλοτε βαριάς μορφής. Μια εκ των συνηθέστερων λοιμώξεων είναι η ουρολοίμωξη, η οποία προκαλείται από τη διείσδυση ξένων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό μας σύστημα.
Σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι ετησίως εμφανίζονται τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ουρολοιμώξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων παρουσιάζει κυστίτιδα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τις γυναίκες στις πιο επιρρεπείς ομάδες ουρολοιμώξεων, καθώς με βάση τα στοιχεία του, μία στις τρεις γυναίκες λόγω της ανατομίας του σώματός της θα πάθει τουλάχιστον μια φορά ουρολοίμωξη. Η ουρήθρα στο γυναικείο σώμα βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στο ανδρικό, με αποτέλεσμα τα μικρόβια και οι μύκητες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση.
Τα συμπτώματα τα οποία έπονται της λοίμωξης μπορεί να είναι άλγος και τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία ή αιματουρία και πυρετός στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η καλλιέργεια ούρων και η εξέταση από τον ειδικό ιατρό είναι απαραίτητα βήματα για να χορηγηθεί στον ασθενή η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Η πρόληψη βέβαια οφείλει να προηγείται της θεραπείας και για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
• Λήψη μεγάλης ποσότητας υγρών, και κυρίως νερού, καθώς με τη συχνή ούρηση μπορεί να αποβληθεί ευκολότερα το μικρόβιο, το οποίο έχει εισέλθει στο ουροποιητικό σύστημα.
• Καθημερινή υγιεινή της επίμαχης περιοχής, η οποία βοηθάει να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις και ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας.
• Ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, ώστε να αδειάζει η ουροδόχος κύστη.
• Άμεση χρήση της τουαλέτας όταν υπάρχει ανάγκη ούρησης για να αποφευχθεί η παλινδρόμηση των ούρων.
• Αποφυγή χρήσης δημοσίων ή κοινόχρηστων τουαλετών, όπου αναπτύσσονται μια πληθώρα από μικρόβια.
Τελικά, με τη σωστή ενημέρωση από τον γιατρό και ακολουθώντας απλά, καθημερινά βήματα μπορεί ο καθένας να προφυλαχθεί από τις επίπονες και δυσάρεστες επιπτώσεις της ουρολοίμωξης.