Σημείωμα του Δημοσθένη Δόγκα, επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Βούληση” και δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για τις πλημμύρες στην Αττική…
Αγανακτούν οι κάτοικοι στο Πανόραμα Βούλας και σε πολλές ακόμη γειτονιές του Δήμου για την υπερχείλιση των ρεμάτων, τις πλημμύρες των οδών και τις ζημιές κάθε φορά που βρέχει.
Σχολιάζει κάτοικος της περιοχής σε τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, με αφορμή την τελευταία νεροποντή:
“Στο Πανόραμα πνιγήκαμε! Το ρέμα που ξεκινάει από την συμβολή των οδών Σμόλικα και Υμηττού (γεμάτο μπάζα και σκουπίδια) και φτάνει μέχρι το βουνό γεμίζει νερό. Πού είναι ο δήμος; Πότε θα τεθούν επιτέλους προτεραιότητες; Σας έχει απασχολήσει ποτέ στα δημοτικά συμβούλια αυτό το πρόβλημα ή ασχολείστε μόνο με αναμορφώσεις πλατειών και συντριβανάκια;”
Παρόμοια σχόλια θα βρει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάθε γειτονιά του παραλιακού μας Δήμου σε κάθε ανάλογη περίσταση.
Η Δημοτική Βούληση έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει από τον Ιούνιο επιστημονική τεχνική πρόταση για την αξιοποίηση του νερού της βροχής.
Στην επιστημονική ημερίδα της Δημοτικής Βούλησης, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Φράγκος ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα από τη χρήση υδατοπερατών υλικών στα δημόσια έργα, τα οποία εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και δεν αφήνουν το νερό της βροχής να καταλήγει στη θάλασσα ή να συγκεντρώνεται σε ακατάλληλα σημεία όταν βρίσκει εμπόδια.
Μάλιστα, ο εισηγητής ανέπτυξε ένα παράδειγμα από μια μόνο γειτονιά του Πανοράματος Βούλας η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει την άρδευση 2.761 στρεμμάτων φυτεμένης επιφάνειας, αν σε δρόμους και πεζοδρόμια ο Δήμος χρησιμοποιούσε τα κατάλληλα δομικά υλικά. Το νερό αυτό θα χρησίμευε οικολογικά στην ανάπτυξη του πρασίνου της γειτονιάς και δεν θα έμενε σε λίμνες και χειμάρρους!
Η δημοτική διοίκηση χρειάζεται σύγχρονες ιδέες και επιστημονική προσέγγιση των πραγμάτων. Η παλιά λογική του συστήματος των εργολάβων που μπαλώνουν τρύπες δημιουργώντας νέα προβλήματα έχει πια χρεοκοπήσει!