Ανοίγει και μάλιστα με ένταση το θέμα των ανταποδοτικών οφελών για τους πολίτες των όμορων Δήμων από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τη σχετική επένδυση, ο Δήμος Αλίμου, που παράλληλα αναγγέλλει ένταση πρωτοβουλιών για να προχωρήσει το έργο.
Σε ανακοίνωση του μάλιστα ο Δήμος Αλίμου σημειώνει:
Στις 8 Νοεμβρίου 2015 σε συνέντευξή του στο MEGA ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), κ. Στέργιος Πιτσιόρλας ανακοίνωσε επισήμως σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ότι ο διαγωνισμός έχει τελειώσει, ο πλειοδότης έχει αναδειχθεί και θα αρχίσει άμεσα η υλοποίηση της σύμβασης.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Πιτσιόρλα με τους Δημάρχους Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Γλυφάδας κατά την οποία οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Kυβέρνησης και θα υλοποιηθεί το ταχύτερο.
Εν όψει αυτών των εξελίξεων και προκειμένου ο Δήμος Αλίμου να προλάβει να εξασφαλίσει τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους δημότες του, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επένδυσης, ο Δήμος μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Νοεμβρίου 2015 με διευρυμένη πλειοψηφία αποφάσισε τα ακόλουθα:
α) καλείται η Κυβέρνηση να παρουσιάσει επίσημα και με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο της επένδυσης, ώστε να γίνει σαφής και ξεκάθαρη σε όλους κάθε πτυχή του,
β) καλούνται σε κοινή συνεδρίαση τα τρία Δημοτικά Συμβούλια των αντίστοιχων όμορων Δήμων, ώστε να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, οι εξελίξεις και οι προοπτικές και να ληφθούν αποφάσεις για Κοινή Δράση.
Ο Δήμος Αλίμου με την Απόφασή του καταγράφει ήδη συγκεκριμένες προτάσεις και προβληματισμό, με στόχο το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.
Ειδικότερα, γίνεται λόγος για σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, την ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο χώρο της επένδυσης, τις θέσεις εργασίας για τους πολίτες των όμορων Δήμων, την ισόρροπη ανάπτυξη και τα ανταποδοτικά ωφελήματα από το Κράτος και τον επενδυτή για τους Δήμους.
Χαρακτηριστικά η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είναι απολύτως αναγκαίο να μην μείνει ο Άλιμος παθητικός θεατής των εξελίξεων. Στις επικείμενες συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς θα θέσουμε επί τάπητος μεταξύ άλλων τις διεκδικήσεις σε σχέση με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και της Μαρίνας Αλίμου, τη διευθέτηση των ορίων μεταξύ της έκτασης που ανήκει στην «Ελληνικόν Α.Ε.» και του Δήμου Αλίμου, την παραμονή των δραστηριοτήτων που ήδη έχουμε εντός του χώρου, την παραχώρηση μικρής έκτασης για τη δημιουργία «τράπεζας γης» της πόλης μας, ώστε να επιλυθούν χρόνιες πολεοδομικές εκκρεμότητες σε θέματα απαλλοτριώσεων, την παραχώρηση χώρων για κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις (χώροι αθλητισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο, Κέντρο Μελετών Θουκυδίδη, 10ο Δημοτικό Σχολείο, Καλλιτεχνικό Σχολείο, δομές δημοτικής διοίκησης κ.α.)».
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης από κοινού με τους Δημάρχους των δύο όμορων πόλεων, της Γλυφάδας κ. Γιώργο Παπανικολάου και της Αργυρούπολης-Ελληνικού κ. Γιάννη Κωνσταντάτο θα προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες, όπως η καταγραφή όλων των προαπαιτούμενων που θέτουν οι Δήμοι για την επένδυση, η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κοινή συνέντευξη Τύπου κ.α.