Ο Λιμένας Ζέας βρίσκεται στην Ανατολική ακτή της Πειραϊκής Χερσονήσου. Η θαλάσσια περιοχή της είναι φτιαγμένη από δύο λεκάνες, το εσωτερικό λιμάνι- το λεγόμενο Πασαλιμάνι ή αλλιώς Λιμάνι Κανάρη (φυσικό) και το εξωτερικό λιμάνι – το λεγόμενο Φρεαττύδα (τεχνητό).Κατά την αρχαιότητα, ο Λιμένας Ζέας λειτούργησε κυρίως ως πολεμικός ναύσταθμος της Αθήνας, εξυπηρετώντας τον Αθηναϊκό στόλο (τριήρεις) αμέσως μετά την αρχή της Περιόδου του Θεμιστοκλή (493-492 πχ), συμβάλλοντας το σχέδιο ανάπτυξης της ναυτικής δύναμης των Αθηνών και συνεπώς των λιμένων του Πειραιά.
Με βάση τη γεωγραφική θέση της Μαρίνας Ζέας, μπορεί κάποιος να πλεύσει εύκολα προς το Σαρωνικό κόλπο και τις Κυκλάδες, για ομαλή ναυσιπλοΐα, προφυλαγμένη από ισχυρούς ανέμους.
Το λιμάνι της Ζέας έχει δυναμικότητα ελλιμενισμού 670 σκαφών μήκους 8 μέτρων έως 100 και πλέον. Μέχρι το 2002, το λιμάνι το διαχειριζόταν το κράτος μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).
Χαρακτηρίστηκε ως χώρος Ολυμπιακής φιλοξενίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, φιλοξενώντας με επιτυχία σκάφη μέχρι 150 μ. μήκος.
Λόγω της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των Εγκαταστάσεων της Μαρίνας, χερσαίων και λιμενικών, και του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής.
Η δραστηριότητά της είναι σημαντική λόγω και του μεγάλου αριθμού καταστημάτων που βρίσκονται στο χερσαίο χώρο της μαρίνας και πέριξ αυτής. Η προσφορά-παροχή πολλαπλών υπηρεσιών διαφορετικού είδους καθιστά τον Τουριστικό Λιμένα Ζέας, πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Η περιοχή, εντός και εκτός της μαρίνας αποτελεί «μία ανάσα» τόσο για τους επισκέπτες όσο για του κατοίκους της γύρω περιοχής, αφού ο χώρος προσφέρεται για περπάτημα, αθλοπαιδιές και κάθε είδους διασκέδαση.
Όχι αδίκως, η Μαρίνα Ζέας, χαρακτηρίζεται ως το «Στολίδι του Πειραιά».