Την πρόθεση για δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου για το Φθινόπωρο επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, που διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για το έργο.
Οι δηλώσεις του κ. Σιμόπουλου στην ΝΕΡΙΤ (την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014) ήλθαν μετά από δημοσιεύματα (Καθημερινή της Κυριακής) και επισημάνσεις όπως του Attica Coast (“Παλινδρομεί το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου”). σύμφωνα με τα οποία καταγράφονταν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το όλο θέμα μία του ΥΠΕΚΑ και μία του Υπουργείου Ανάπτυξης που προβληματίζονταν για το ύψος του προϋπολογισμού του έργου και από ποιο πρόγραμμα θα αντληθούν οι πόροι.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας στην ΝΕΡΙΤ τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις τονίζοντας ότι «είναι ένα έργο, το οποίο θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο, έργο που έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών υπουργείων, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Υποδομών, ενώ στη χρηματοδότηση συμμετέχει και η Περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, «έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι. Στο καινούριο χρηματοδοτικό πλαίσιο θα ενταχθεί το έργο» και «πιστεύουμε ότι θα έχουμε εργολάβο τον Μάιο. Η κατασκευή θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια».
Τι προβλέπει το έργο
Στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση,«μεταφέρουμε τη Λεωφόρο Ποσειδώνος κατά ενενήντα μέτρα προς τον νότο» είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, ενώ «εκτός από την υπογειοποίηση, η οποία πάνω θα έχει ένα πάρκο, θα κάνουμε επίσης και σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο».
Στο έργο προβλέπονται «δύο εγκάρσια μονοπάτια και πέντε κάθετα, που ουσιαστικά θα ενώνουν το παραλιακό μέτωπο των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου με τη θάλασσα» και παράλληλα «η άρδευση θα γίνεται από τον Κηφισό, με ένα τριτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας. Και στον Ιλισό θα γίνει εκβάθυνση από ενάμισι έως τρία μέτρα, λύνοντας και εκεί ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο υπάρχει» εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος.
Το επόμενο διάστημα «θα υπάρξουν και άλλες δύο παρεμβάσεις σημαντικές. Μην ξεχνάμε την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου, η οποία και αυτή προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί το φθινόπωρο και βέβαια τη γραμμή 4 του μετρό. Είναι τρεις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για την Αττική, έργα πνοής, έργα που έχουν ανάγκη οι πολίτες της Αττικής», κατέληξε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων.
Η υλοποίηση του έργου των 230 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής και περίπου 70 θέσεις άμεσης απασχόλησης κατά τη λειτουργία. Η χρηματοδότησή του θα γίνει από το Επιχειρησιακό
Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη 2014-2020 του ΥΠΕΚΑ (110 εκατ. ευρώ), από το ΥΠΟΜΕΔΙ (80 εκατ.) και από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (40 εκατ. Ευρώ).
Το σχέδιο αναλυτικά προβλέπει:
- ανάπτυξη μητροπολιτικού πάρκου έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.
- αποκατάσταση της απρόσκοπτης επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικώς των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.
- αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής
- λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης του Παλαιού Φαλήρου με το Πάρκο Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα ολυμπιακά έργα στο φαληρικό μέτωπο, από τον Ιλισό έως το Δέλτα.
- εγκάρσια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Το τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κηφισού και Συγγρού, με μήκος περίπου 1.000 μ., μετατοπίζεται μέχρι 90 μέτρα προς τη θάλασσα, χαμηλώνει και καλύπτεται σε δύο θέσεις, πλάτους περίπου 300 μ. η καθεμιά, οι οποίες μαζί με πρόσθετες εγκάρσιες γεφυρώσεις ενοποιούν απρόσκοπτα τον αστικό χώρο με το παραλιακό μέτωπο.
- πράσινες «κοιλάδες» ως αντιπλημμυρικά έργα. Στη θέση της υφιστάμενης παραλιακής λεωφόρου που μετατίθεται, υλοποιούνται δύο φυσικές «κοιλάδες» πρασίνου, βατές από πεζούς, μία στο Μοσχάτο και μία στην Καλλιθέα. Αυτές οι ήπιες εδαφικές πτυχώσεις θα παραλαμβάνουν τις πλημμυρικές παροχές σε περιπτώσεις πολύ έντονης βροχόπτωσης, ενώ όλο τον άλλο καιρό θα αποτελούν πράσινες μεταβατικές ζώνες από την πόλη προς τη θάλασσα.
- υποστηρικτικά έργα. Για την άρδευση του εκτεταμένου νέου πρασίνου, δημιουργείται το Κέντρο Ανάκτησης Νερού Ελαιώνα, με τροφοδοσία από την υγρή φάση των λυμάτων του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, υπόγεια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επιστροφή της ιλύος στον κεντρικό αγωγό. Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 1.200 m3/ημέρα και το παραγόμενο ανακτημένο νερό θα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις απαιτήσεις για απεριόριστη άρδευση τόσο στο μητροπολιτικό πάρκο όσο και σε μέρος του Πάρκου Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ). Στα υποστηρικτικά έργα περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την ανανέωση των στάσιμων νερών στον Κηφισό και στον Ιλισό, καθώς και μονάδα διαχείρισης για την αξιοποίηση των πράσινων αποβλήτων από τη συντήρηση του πάρκου.