Η εγκυμοσύνη είναι μια ευχάριστη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας γιατί εκτός από τον ερχομό του μωρού έχει την ελευθερία να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
της Professional Fitness Trainer Σοφίας Αμούντζια
Ωστόσο λίγο μετά το τέλος της κύησης τα περιττά κιλά, η έντονη χαλάρωση και το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, προκαλούν απογοήτευση και δυσάρεστα συναισθήματα στην νέα μητέρα.
Και σε αυτήν την περίπτωση όμως ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, καθώς το σώμα θα αρχίσει να επανέρχεται από μόνο του μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα. Σταδιακά τα κύτταρα, τα οποία είχαν πρηστεί στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αποκτούν το πρότερο σχήμα τους, η μήτρα συρρικνώνεται και το αποθηκευμένο λίπος αποβάλλεται από τις καύσεις του οργανισμού.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία παλαιότερων ερευνών οι γυναίκες, οι οποίες δεν παίρνουν περισσότερα από 14 κιλά στην εγκυμοσύνη και στη συνέχεια θηλάζουν το βρέφος τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επανέλθουν στο αρχικό τους βάρος.
Ο θηλασμός έχει θετικά οφέλη για την υγεία του μωρού, αλλά και για την ίδια τη μητέρα, καθώς συμβάλλει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων –περίπου 300 – και στην ταχύτερη επαναφορά του σώματος.
Την περίοδο μετά την εγκυμοσύνη η γυναίκα, εφόσον ο γιατρός το επιτρέψει, μπορεί επιπλέον να ξεκινήσει την ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, την ελαφριάς μορφής άσκηση ή ακόμα και το περπάτημα. Η ένταξη της γυμναστικής στο καθημερινό της πρόγραμμα είναι σημαντικό για τη βελτίωση της σιλουέτας αλλά και της διάθεσής της.
Τέλος, το νερό στο διάστημα της λοχείας οφείλει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μέσα στη μέρα, διότι «ξυπνάει» το μεταβολισμό, ενυδατώνει τον οργανισμό και αναστέλλει το έντονο αίσθημα πείνας.
Με υπομονή και κυρίως με τη θέληση της γυναίκας το σώμα της μπορεί να αποκτήσει την παλιά του λάμψη και όψη, χωρίς εξαντλητικές δίαιτες.