- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Ρίξε μια ματιά στην τουαλέτα τους και θα καταλάβεις πόσο καθαρό σπίτι διαθέτουν… Έτσι λένε όσοι έχουν καλλιεργήσει ή υιοθετήσει την ιδέα πως η καθαριότητα είναι αρχοντιά.

Του Δημήτρη Κουμαντάκη*

Όμως, εκεί ακριβώς όπου παίζεται η υπόληψη μιας (ή ενός νοικοκύρη) νοικοκυράς, εκεί ελοχεύουν και τεράστιοι κίνδυνοι, καθώς τα καθαριστικά τουαλέτας, που περιέχουν εξαιρετικά δραστικές ενώσεις,  είναι από τα πλέον τοξικά.

Τι περιέχουν;

Συνήθως σκόνη μαρμάρου ή άμμο και σκόνη ελαφρόπετρας ή κιμωλία.

Εξαρτάται βέβαια και από τη χρήση τους.

Αν αναζητούμε καθαριστικά που να λευκαίνουν, αυτά περιέχουν χημικά υπερλευκαντικά, το υποχλωρικό κάλλιο ή το νάτριο.

Αν θέλουμε να απολυμαίνουν, τότε περιέχουν χλώριο, φορμαλδεϋδη ή φαινόλη, χημικές αρωματικές ουσίες και νερό.

Πώς δημιουργούνται τα τοξικά αέρια;

Από την παράλληλη έκλυση αερίων χλωρίου, φορμαλδεϋδης και χημικών αρωματικών ουσιών.

Από τι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν;  

Για τον καθαρισμό των αποχετεύσεων και της λεκάνης μπορούμε να ρίξουμε στις αποχετεύσεις μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Μετά από 15 λεπτά ρίχνουμε, με προσοχή και ελεγχόμενη ποσότητα αν πρόκειται για πλαστικούς σωλήνες, για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα.

Για τον καθαρισμό των ειδών υγιεινής, δηλαδή για τα πλακάκια, το δάπεδο και τον νεροχύτη, χρησιμοποιούμε νερό, σόδα και αιθέρια έλαια κίτρου, μέντας, λεβάντας και δεντρολίβανου.

Συνταγή Νο1

Ανακατεύουμε 2 λίτρα νερού, 1,5 φλιτζάνι σόδα και μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια κίτρου, μέντας, λεβάντας και δεντρολίβανου.

Για τον καθαρισμό των τοίχων χρησιμοποιούμε νερό, σόδα, αιθέρια έλαια (λεβάντας, λουίζας ή κυπαρισσιού).

Συνταγή Νο2

Σε 1 λίτρο νερό ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σόδα και  σταγόνες από αιθέρια έλαια λεβάντας ή λουίζας ή κυπαρισσιού. Τρίβουμε και ξεπλένουμε με μαλακό σφουγγάρι.

  • Ο Δημήτρης Κουμαντάκης είναι στέλεχος της εταιρίας Symbol Cleaning (www.symbolsecurity.gr, https://www.facebook.com/symbol.services?ref=hl)

 

- Διαφήμιση -