- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Το γεγονός ότι ο μητρικός θηλασμός ωφελεί τα βρέφη είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια με βάση έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Ωστόσο αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι, ότι οι άνθρωποι που έχουν θηλάσει κατά τη βρεφική τους ηλικία έχουν, όπως αποδεικνύεται ανεπτυγμένη ευφυΐα.

Οι μελετητές του Ερευνητικού Ιδρύματος Welcome Trust, πραγματοποίησαν μια μακρόχρονη έρευνα διάρκειας 30 ετών σε 3.500 παιδιά, μερικά από τα οποία θήλαζαν και μερικά από τα οποία δεν θήλαζαν στην βρεφική τους ηλικία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα παιδιά, τα οποία είχαν θηλάσει για περισσότερο από 12 μήνες στη ζωή τους είχαν περισσότερες επαγγελματικές επιτυχίες, έπαιρναν πολύ υψηλότερους μισθούς και πέτυχαν υψηλά νούμερα στα τεστ IQ, συγκριτικά με εκείνα που τον πρώτο χρόνο της ζωή τους έπιναν γάλα από το μπουκάλι.

Για την εξαγωγή του συμπεράσματος οι μελετητές κατέγραψαν την πορεία της εκπαίδευσής τους, πόσο χρόνο χρειάστηκαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, τις δουλειές που είχαν, το μισθό που λάμβαναν καθώς και την ευφυΐα τους.

Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το γεγονός ότι τα μωρά που είχαν θηλάσει σπούδασαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κέρδισαν από τη δουλειά τους τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα από τον μέσο Βρετανό πολίτη. Το εισόδημα των μωρών που θήλασαν ήταν στα 40 χρόνια καριέρας κατά 250.000 ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με τα μωρά που δεν θήλασαν.

thilasmos

Το μητρικό γάλα διαθέτει μία σειρά από οφέλη, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του βρέφους.

  • Παρέχει στον οργανισμό του βρέφους αντισώματα που το προστατεύουν από ιούς και λοιμώξεις.
  • Περιέχει πρωτεΐνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών.
  • Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη, αλλεργίες ή άσθμα.
  • Το μητρικό γάλα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καθώς κατά το θηλασμό τα βρέφη αισθάνονται γρήγορα το αίσθημα πληρότητας και σταματούν χωρίς να πιέζονται από την μητέρα να καταναλώσουν ολόκληρο το μπιμπερό.

Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Global Health» αποδεικνύει με στοιχεία ότι το μητρικό γάλα είναι πράγματι αναντικατάστατο και εντελώς απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών.

- Διαφήμιση -