Μια ανάσα από την τελική συμφωνία φαίνεται να είναι η Ελληνική Κυβέρνηση με του εταίρους / δανειστές καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία» και λίγο νωρίτερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως άρχισε η συγγραφή της συμφωνίας με τους εταίρους στο Brussels Group.
Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, το απόγευμα της Τετάρτης.
Το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, χρειάζεται ψυχραιμία, να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των μισθών και των συντάξεων και πως οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κάποιοι παρουσιάζουν μια ψευδή εικονά κινδύνου. Διαπραγματευόμαστε, είπε, εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.
Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την καταβολή μισθών και συντάξεων. «Και σήμερα και αυρίο καταβάλλονται κανονικά μισθοί και συντάξεις», παρ’ όλο που κάθε τρεις και λίγο ακούμε ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει, σημείωσε.
«Σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, χρειάζεται να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες.
Χρειαζεται ψυχραμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Πάντως κυβερνητικές πηγές λίγο νωρίτερα σημείωναν πως άρχισε η συγγραφή της συμφωνίας με τους εταίρους στο Brussels Group.
Ωστόσο τόνιζαν , ότι η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην χώρα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.
Με βάση πληροφορίες από Κυβερνητικές πηγές :
1. Στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].
2. Θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.
3. Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
4. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
5. Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.
6. Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”.