- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Στις συμπληγάδες της πλήρους αξιολόγησης του προγράμματος από τους λεγόμενους θεσμούς , με την εμμονή του ΔΝΤ , παρέπεμψαν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι καθώς παρά το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση, Μέρκελ , Ολάντ, Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας , δεν φαίνεται (τουλάχιστον για την ώρα) να «ξεκολλάει» το σχέδιο για άμεση συνολική συμφωνία χωρίς την πλήρη ολοκλήρωση / αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.
Ως άμεσος στόχος τίθεται λοιπόν μια βραχυπρόθεσμη λύση για το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας – να βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου… “και βλέπουμε”. Οι ελπίδες εναποτίθενται σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ενδέχεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός που έδωσε μάχη για να πείσει τους συνομιλητές του, συναντάται το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ , όμως η μάχη της διαπραγμάτευσης μεταφέρεται στο Brussels Group , όπου υπάρχει διαφορά απόψεων σε μια σειρά από ζητήματα και υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελληνική πλευρά θα είναι αναγκασμένη να αναζητήσει «λύσεις μπαλώματα» προκειμένου να ανοίξει η ΕΚΤ την ρευστότητα και να γίνουν κάποιες εκταμιεύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν υποχρεώσεις.

 

 

Ο Γ. Σακελλαρίδης

 

Στο μεταξύ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δηλώσεις του επεσήμανε πως οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να υπάρξει πρόοδος και να επισφραγιστεί η συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, μέσα στον Μάιο. εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, αλλά υπάρχει και η διάθεση να υπάρξει λύση.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποτιμά θετικά τη χθεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα ανοιχτά θέματα», ενώ «εκφράστηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο η βούλησή τους να υπάρξει συμφωνία και η προσωπική τους δέσμευση ότι και οι δυο θα εργαστούν ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη».
Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως η Αθήνα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα τα ζητήματα «με τον τρόπο που τίθενται».
Ερωτηθείς για το θέμα του ΦΠΑ, διευκρίνισε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας χαμηλός συντελεστής στο 7% (που να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα), ένας στο 14% και ένας στο 22%.
Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι αντιπροτείνεται από την πλευρά των δανειστών να υπάρξουν δυο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%, ενώ υπάρχουν πιέσεις να υπαχθεί η ενέργειας στον υψηλό συντελεστή.

- Διαφήμιση -