Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαβουλεύσεις , με ορίζοντα για κατάληξη σε Συμφωνία μέχρι τις 25 Μαϊου και με την Ελληνική Κυβέρνηση να επιζητά ενιαία συμφωνία (μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση χρέους, ενώ προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε για την Ευρώπη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απηύθυνε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η σύνοδος κορυφής στις 21 και 22 Μαΐου και ενδεχομένως ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 Μαΐου είναι η τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση να φτάσει σε μια «έντιμη» συμφωνία, πριν τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Ιουνίου και ενδεχομένως ένα πιστωτικό γεγονός.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, μετά και τις συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι στη Ρίγα της Λετονία θα εξεταστούν κυρίως οι σχέσεις με την Ρωσία και του ουκρανικό ζήτημα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασε και επισήμως από το βήμα του συνεδρίου του Economist την Παρασκευή τα τέσσερα σημεία της «μίας και μοναδικής», όπως είπε, («μεγάλης») συμφωνίας που, κατά την κυβέρνηση, συνιστούν τον έντιμο συμβιβασμό και ανοίγουν δρόμο στην οικονομική ανάκαμψη και τα οποία είναι :
– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
– Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
-Αναδιάρθρωση του χρέους για να κλείσει ο φαύλος κύκλος των συνεχόμενων αναποτελεσματικών δανεισμών.
– Γενναίο πρόγραμμα-πακέτο δημοσίων επενδύσεων
Η μορφή με την οποία θα έρθουν…τα συμφωνηθέντα στη Βουλή, δηλαδή ως νομοσχέδια ή πολυνομοσχέδιο πολλών ή ενός άρθρου, δεν έχει αποφασισθεί.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να ψηφισθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία και να μη χρειασθεί η συνδρομή της αντιπολίτευσης, καθώς σ΄αυτή την περίπτωση θα τεθεί «θέμα δεδηλωμένης», όπως δήλωσε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα σενάρια της Αντιπολίτευσης
Το σενάριο που διακινείται μάλιστα από κύκλους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού είναι ότι εάν η κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών (149 από ΣΥΡΙΖΑ και 13 από ΑΝΕΛ) έχει πάνω από 12απώλειες, τότε θα ζητηθεί «νέα διακομματική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή»…έστω και με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό.
Το μήνυμα του Μαξίμου
Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» και ξεκαθαρίζουν ότι:
-Οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δώσουν θετική ψήφο «στην μεγάλη πλειοψηφία τους». Δεν αποκλείουν, δηλαδή, μονοψήφιο αριθμό «όχι» αν και υπενθυμίζουν τη συμφωνία τιμής που είχαν «υπογράψει» οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ότι σε περίπτωση κάθετης διαφωνίας τους με την κυβέρνηση θα παραιτηθούν (παραδίδοντας τις έδρες) και δεν θα ανεξαρτητοποιηθούν.
Τις πιθανές διαρροές, πάντως, δεν τις βλέπουν να προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα, τη στιγμή που οι επικεφαλής της στην κυβέρνηση (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης) θα εγκρίνουν τα νομοθετήματα πριν αυτά φτάσουν στη Βουλή.
Αντιθέτως, δεν αποκλείουν διαρροές από βουλευτές που εκφράζουν τις πάλαι ποτέ «ούλτρα αριστερές» συνιστώσες, οι οποίοι ανέρχονται στους οκτώ.
– Η μοναδική περίπτωση να γενικευθεί η «ανταρσία» είναι να φτάσουν «μη ανεκτά» νομοθετήματα που θα έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές. «Τέτοια νομοθετήματα όμως δεν θα τα έχει δεχτεί…ούτε ο Τσίπρας οπότε δεν θα τεθεί δίλημμα στους βουλευτές», λένε.
Γ. Σακελλαρίδης
Κατηγορηματικός ότι «δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας», όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «απολύτως εφικτή».
Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Kontranews», ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζει πως «η συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας γιατί οι βουλευτές μας δεν θα έχουν λόγο να μην την υπερψηφίσουν».
Ν. Φίλης
Στο θέμα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής και ο Νίκος Φίλης.
Μιλώντας στο Mega ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας.
Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών. Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική».
Αλίμονο αν η Ευρώπη μας πει ότι η έκφραση του ελληνικού λαού, ένα δημοψήφισμα, ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας, είπε ο ίδιος, αναφέροντας πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ψευδαίσθηση ότι οι εταίροι θα έδειχναν μεγαλύτερη ελαστικότητα.
Μητρόπουλος: Η συζήτηση είναι μέσα στο ευρώ όχι ρήξη
Η κοινωνία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ρήξης, δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος.
«Η συζήτηση είναι μέσα στο ευρώ, όχι ρήξη εκεί θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα, εκεί θα τεθεί το αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, εκεί θα επιτευχθεί η συμφωνία, διότι ρήξη, και το πολιτικό προσωπικό και η δική μας κυβέρνηση αλλά και η διάταξη της κοινωνίας δεν είναι και διατεθειμένη και ικανή αν θέλετε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρήξης. Άρα δε συζητάμε ρήξη όπως είναι τα πράγματα» είπε στο Mega ο αντιπρόεδρος της Βουλής
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «με 340 δισ. στην πλάτη του λαού, όποια συζήτηση για μονομερή κίνηση ρήξης με τους δανειστές, έστω και με αυτή σκοπούμενη άποψη του Σόιμπλε δεν είναι εφικτή και επιθυμητή από τον λαό».
Κωνσταντοπούλου: Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό
Οι απόπειρες να εμφανίσουν ως καπετανάτα τις συνθέσεις ή τις αντιθέσεις δεν θα κλονίσουν την εσωτερική δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε σε συνέντευξή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα», δήλωσε μιλώντας στον Σκάι η Πρόεδρος της Βουλής.
Φοβούνται το Grexit και οι Γερμανοί
Πάντως αίσθηση προκαλεί η προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε για την Ευρώπη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απηύθυνε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, «μια ελληνική έξοδος δεν θα ήταν μόνο πολύ επικίνδυνη οικονομικά, αλλά και πολιτικά».
«Κανένας δεν θα είχε εμπιστοσύνη πλέον στην Ευρώπη αν διαλυόμασταν με την πρώτη μας κρίση» εξήγησε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να δίνουν οι ίδιοι τροφή στη συζήτηση περί Grexit.
Αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ο αντικαγκελάριος εκφράζεται υπέρ της παροχής ενός τρίτου πακέτου, αν προηγουμένως η χώρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
Παράλληλα, βλέπει θετικά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επειδή, κατά την άποψη του, κάτι τέτοιο «πιθανώς να επιτάχυνε τις αποφάσεις».
Αντίθετος στη συζήτηση περί περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα στην παρούσα φάση εμφανίζεται ωστόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ.
Στην ατζέντα βρίσκεται τώρα η τελευταία δόση του δευτέρου πακέτου βοήθειας, τονίζει ο πολιτικός στην κυριακάτικη WELT, «για αυτό δεν θα έπρεπε να συζητάμε για ένα τρίτο».
Ο κ. Κάουντερ κάνει επίσης λόγο για «ελλιπή διάθεση συνεργασίας» της ελληνικής πλευράς, ενώ περιγράφει την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ως «ιδιαίτερα δύσκολη».
Όπως, τονίζει, τέλος, «οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν ότι θα παραμείνουν στο δρόμο που έχει συμφωνηθεί».