- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα και η συνομιλία της με τον Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε τη διαπίστωση  ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να γίνουν προσπάθειες επιστροφής στη διαδικασία των συνομιλιών και κάποιοι από τους ηγέτες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, όπως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλλς και η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζητούν να επανέλθει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη χώρα η ανησυχία παραμένει έκδηλη για τις εξελίξεις.

Μετά την απόφαση του Eurogroup να αρνηθεί την παράταση του προγράμματος μέχρι και το Δημοψήφισμα, η ΕΚΤ αποφάσισε να παγώσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας τον στο τρέχον ύψος, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοίξουν αύριο οι τράπεζες και να περιοριστούν οι αναλήψεις, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, πρακτικές οδηγίες προς τους πολίτες θα ανακοινωθούν αργότερα απόψε με την εξειδίκευση που θα υπάρξει στις συνεδριάσεις των ΔΣ των τραπεζών. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για την τραπεζική αργία και τα capital controls θα γίνουν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι επανέλαβε το αίτημά του προς τον πρόεδρο της Ε.Ε. και τους 18 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για παράταση του προγράμματος και ανατροπή της απόφασης του Eurogroup, κάνοντας λόγο για «στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες και ζήτησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Παράλληλα, επέμενε ότι το δίκιο θα κερδίσει και πως πρόκειται για ιστορική ευκαιρία των Ελλήνων να στείλουν μήνυμα ελπίδας στην Ευρώπη και τον κόσμο: «Αναμετριώμαστε με το ανάστημα της Ιστορίας. Θα τα καταφέρουμε, η αξιοπρέπεια θα στείλει μήνυμα ελπίδας».

 

- Διαφήμιση -