- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και η ένταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και εν αναμονή της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει ποιοι θα ψηφίσουν «ναι» και ποιοι όχι.

Όμως, το κλίμα είναι ήδη έκρυθμο, με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη που αρνείται να ψηφίσει ένα νέο μνημόνιο, την επιστολή παραίτησης της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, την αρνητική στάση των  βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και τη διαφωνία 109 μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το ποιο θα είναι το αύριο της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, «συμφωνία ή καταστροφή», τρομοκρατικό και τόνισε ότι υπάρχουν άλλες «προοδευτικές εναλλακτικές», αρκεί να υπάρχει η γενναιότητα να εφαρμοστούν.

Πριν όμως αποφασίσει για το πώς θα πορευτεί στη συνέχεια, έχει να αντιμετωπίσει το «αγκάθι» της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία υπογράμμισε πως η Βουλή δεν πρέπει να επιτρέψει και να αποδεχθεί αυτόν τον εκβιασμό, που εξαιτίας του διακυβεύεται η δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου.

Το πιο πιθανό είναι τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν από την αντιπολίτευση, η οποία δεν σκοπεύει να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι επιθυμία του είναι να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος.  Ότι σέβεται τις απόψεις των συντρόφων του, ωστόσο ότι ο καθένας φέρει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις του, για το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί η απόφασή του. Τάχθηκε δε κατά των διαγραφών και υπέρ του διαλόγου, παραπέμποντας στα όργανα του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι προϊόν σκληρής και εκδικητικής στάσης των εταίρων, ωστόσο το εναλλακτικό σενάριο ήταν η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ, δηλαδή η εκδοχή Σόιμπλε.

- Διαφήμιση -