- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Ανεβαίνει το θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει και στους 38 βαθμούς, για την κυβέρνηση όμως οι θερμοκρασίες θα παραμένουν υψηλές όλο τον Αύγουστο.

Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σπρώχνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε άμεσο σχεδιασμό εξόδου από τη ρευστότητα που προκαλούν οι αμφιβολίες για το μέλλον της κυβέρνησής του και τα ερωτήματα σχετικά με την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Βασική του μέριμνα να πάψουν πια να έχουν υφή τα σχέδια περί Grexit ή και χρεοκοπίας.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως σκοπεύει να αποδεχτεί τη δημιουργία κυβέρνησης “ειδικού σκοπού” ή “εθνικής ενότητας” και προς τούτο οφείλει να περάσει τον κάβο της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία που αναμένεται να κατατεθεί γύρω στις 15 και 20 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών έχει στρέψει την προσοχή του στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει σε ένα «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη» και στην διακίνηση κεφαλαίων για επενδύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται, παράλληλα, να αναζητήσει ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία 2015-2017.

Το σχέδιό του περιλαμβάνει τρεις άξονες:

  1. Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων – (EFSI), το κύριο εργαλείο του Σχεδίου.
  2. Κατάλογο επενδυτικών έργων στην ΕΕ (προβλέπεται να σχεδιαστεί ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα επενδυτικών σχεδίων, ενώ ο υπάρχων «Διαύλος» που συνέταξε η Κοινή Ομάδα Δράσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κρατών – Μελών, δεν ισχύει πλέον και δεν συνδέεται με το σχέδιο Γιούνκερ).
  3. Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων αποτελεί εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να προχωρήσει σε παροχή δανείων, εγγυήσεων, χρηματοδοτήσεις, πιστωτικές ενισχύσεις, συμμετοχή στο κεφάλαιο εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών, οργανισμών, επενδυτικών πλατφορμών ή ταμείων.

Στο νέο Ταμείο θα διατεθούν 16 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ. Σύνολο 21 δισ. ευρώ. Από αυτά ο όμιλος ΕΤΕπ, με τα εργαλεία που διαθέτει, προβλέπεται να υπογράψει συμβάσεις έργων ύψους περί τα 60 δις ευρώ (μόχλευση από τον όμιλο ΕΤΕπ).

Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 315 δισ. ευρώ προβλέπεται να καλυφθεί από άλλες πηγές, κυρίως ιδιώτες επενδυτές.

Στόχος είναι να ιδρυθεί το Ταμείο έως το Σεπτέμβριο του 2015.

- Διαφήμιση -