- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός, μετά και τις νέες βαριές απώλειες που μέτρησε η κυβερνητική πλειοψηφία και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψηφοφορία για την έγκριση του Νομοσχεδίου με  την Συμφωνίας (νέο μνημόνιο), τη δανειακή σύμβαση και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων

Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο , καθώς μετά και την νέα πολυάριθμη διαφοροποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται η αβεβαιότητα και η ρευστότητα για την Κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός , σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή , μετά τις 20 Αυγούστου και αφού θα έχει κλείσει οριστικά το θέμα της Συμφωνίας με τους εταίρους και εκταμιευτεί η δόση.

Ο κ. Τσίπρας με αυτό τον τρόπο θέλει να φέρει προ των ευθυνών τους τον Παναγιώτη Λαφαζάνη , την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους διαφωνούντες , καθώς θα χρεωθούν την ανατροπή μέσα στη Βουλή της πρώτης Αριστερής Κυβέρνησης στην Ελλάδα .

Παράλληλα δημιουργεί και δίλλημα στην Αντιπολίτευση μιας και υπάρχουν μπροστά δύσκολοι σταθμοί σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας , όπως η πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο, αλλά και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους.

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα προηγηθεί του έκτακτου συνεδρίου του Κόμματος όπου εκεί θα δωθεί η μεγάλη μάχη για την προσαρμογή του κόμματος στην κοινωνική βάση του και στις σύγχρονες ανάγκες .

Πάντως από την ψηφοφορία για την επικύρωση του νέου Μνημονίου η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε ξανά τραυματισμένη και με το ρήγμα να μην γεφυρώνεται πλέον.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριές απώλειες, καθώς 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν “παρών”, τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας “ναι” επί της αρχής και “παρών” σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.
Συνεπώς η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από τους 120, όπως έθετε ως ψυχολογικό όριο η κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δέχεται ότι έχασε τη δεδηλωμένη, ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας -όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι- μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

“Όχι” στο νομοσχέδιο ψήφισαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιος, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμμαντίδου- Πασχαλίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Γιάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης και Ευγενία Ουζουνίδου.

“Παρών” δήλωσαν οι: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Γιώργος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα – Κωστοπούλου, Βασιλική Λέβα.

“Ναι” επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης (“ναι” στην τροπολογία 233 και “παρών” στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός (“ναι” και στα άρθρα, “παρών” στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης (“παρών” στο άρθρο 1, “ναι” στα υπόλοιπα).

Απών ήταν ο Γιώργος Ακριώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι απείχε της ψηφοφορίας, παρότι η ΚΟ του Ποταμιού ψήφισε θετικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………….

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά βαριές απώλειες  με 43 βουλευτές να διαφοροποιούνται (32 «όχι» και 11 «παρών»). ενώ απουσίαζε ο Γ.Ακριώτης. Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μητρόπουλο

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 39 διαφοροποιήσεις, ενώ στις 23 Ιουλίου ο αριθμός έγινε 36 & 5.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να αποχωρήσει αμέσως από την ολομέλεια, ψήφισε μαζί με τους βουλευτές που προηγήθηκαν στην ψηφοφορία προκειμένου να μην χάσουν τα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο) για την επιστροφή στις περιφέρειες τους.

Οχι: Λαφαζάνης Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Ουζουνίδου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος Πετράκος, Κυριακάκης, Ψαρρέα και Κυρίτση

Παρών: Μητρόπουλος, Μιχαλάκης, Τζήκα, Κατριβάνου, Καραγιαννίδης, Λέβα, Δερμιτζάκης, Κουρεμπές, Κυρίτσης, Κανελλοπούλου, Σεβαστάκης και Α. Καββαδία

- Διαφήμιση -