Κλείδωσε αμετάκλητα το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα ύψους 86 δις ευρώ (τα 25 δισ. για τις τράπεζες) με έγκριση του Eurogroyp ,ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων και πως η συζήτηση για την απομείωση του Ελληνικού χρέους ξεκινάει τον Οκτώβριο μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν το νέο Μνημόνιο, με την πρώτη δόση να ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μίλησε για παραγωγικές συζητήσεις και χαιρέτισε τη συμφωνία της Αθήνας με τους Θεσμούς.”Καλωσορίζουμε την πολιτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής”, είπε.
Αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν από την ελληνική πλευρά για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, όπως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν.
“Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και παρά τις διαφορές επιλύσαμε και τα τελευταία ζητήματα. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία. Αν εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα θα έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έγιναν σημαντικά νομοθετικά βήματα από την ελληνική κυβέρνηση”, πρόσθεσε.
Και σχολίασε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις αλλαγές που έγιναν και την κρίση που υπήρξε στις σχέσεις των δύο πλευρών, είναι απολύτως θετική, σχολιάζοντας ευμενώς το ότι η συμφωνία απολαμβάνει ευρείας στήριξης από την ελληνική Βουλή.
Χρέος
Τόνισε ότι “η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση”, κρίνοντας ότι είναι “απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ”.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τον ενημέρωσε ότι τον Οκτώβριο θα συγκληθεί το ΔΣ του Ταμείου, προκειμένου να εξετάσει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, κυρίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Κανένα “κούρεμα” καταθέσεων
Επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, κατόπιν της ολοκλήρωσης των stress tests, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει “κούρεμα” καταθέσεων, αλλά bail in των μεγάλων ομολογιούχων.
Δήλωσε ότι οι επίσημες αποφάσεις επί της έγκρισης θα παρθούν έως την προσεχή Τετάρτη από τα Κοινοβούλια των μελών που οφείλουν να το πράξουν προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση.
“Η ενδυνάμωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι σημαντική. Το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που θα ιδρυθεί μέχρι το 2015, θα ελέγχεται από τους Θεσμούς. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι τραπεζικές μετοχές θα μεταφερθούν εκεί”, συμπλήρωσε.
Κομισιόν
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι “μας ενδιαφέρει να δούμε την Ελλάδα να επιστρέφει στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη”.
Πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο ίδιος τόνισε ότι το “κλειδί της επιτυχίας του προγράμματος είναι η γρήγορη και επιτυχής εφαρμογή του”, χαρακτηρίζοντας παράλληλα “ενθαρρυντικό βήμα η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή”.
“Με την άρση των capital control θα επέλθει σταδιακά και η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Χρήματα θα διοχετευτούν στην ελληνική κυβέρνηση για να αποπληρώσει το ιδιωτικό χρέος. Περιμένουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Η Επιτροπή στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο κονδυλίων”, πρόσθεσε.
Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε απαραίτητο το Μνημόνιο για την ένταξη στο μηχανισμό, αναφέροντας ότι στόχος είναι να εκταμιευτεί η πρώτη δόση των 26 δισ. έως τις 20 Αυγούστου.
Τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, κάνοντας αναφορά στην μεταστροφή του κλίματος, λόγω της αλλαγής στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Γνωστοποίησε επίσης ότι η πρώτη δόση θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί όταν εγκρίνουν και τα υπόλοιπα κοινοβούλια τη συμφωνία.
Τα 10 δισ. αφορούν στον τραπεζικό τομέα. Από τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ, τα 13 δισ. ευρώ θα δοθούν την Πέμπτη και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν σε δύο μέρη, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Κατέστησε πάντως σαφές ότι τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα μείνουν σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και θα αποδεσμευθούν όταν ζητηθούν.