- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Σε κακούγουστο σίριαλ έχει μετατραπεί το θέμα με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά το άδειασμα της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρώπη, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά αγωνιούν για τη σημαντική επιβάρυνση που προκύπτει με την εφαρμογή του μέτρου.

Η Κομισιόν δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε την Τρίτη η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί.

Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα σχετικό.

Πρόσθεσε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου.

Πηγές της Επιτροπής υπογράμμισαν πάντως ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι το μέτρο εκτινάσσει το κόστος των φροντιστηριακών μαθημάτων και των μαθημάτων ξένων γλωσσών, αλλά και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, μετά την προαναγγελία δίμηνου παγώματος στην εφαρμογή του μέτρου το περασμένο Σαββατοκύριακο, ακολούθησε παρέμβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοσθεί το μέτρο, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η εφαρμογή θα ανασταλεί για ορισμένο διάστημα, κάτι που θα προβλεφθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η αιτιολογία για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου είναι ότι αποφάσεις σχετικά πρέπει να λάβει η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η στροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα μετά το άδειασμα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έτσι, νωρίτερα, την Τρίτη με ανάρτησή του στο Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρόσθεσε δε ότι η ΝΔ αντιδρά,γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών.

Η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε. Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου.

Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο.

ΝΔ

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, το πρωί, στο Mega, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είχε τονίσει: «Η κυβέρνηση είπε “όχι”, δεν παγώνει το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», λέγοντας ότι δεν πρέπει να διαχέεται η φήμη ότι η δίμηνη αναστολή του μέτρου κόπηκε από την Τρόικα.

Όπως είπε, η πληροφόρησή του είναι ότι «ο κ. Τσίπρας δεν το επέτρεψε και δεν το άφησε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία, που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας και πως είχε έρθει εντολή από την Κομισιόν για πάγωμα του 23% ΦΠΑ.

«Ο κ. Τσίπρας για ιδεολογικούς λόγους κατά τη γνώμη μου το έβαλε (το ΦΠΑ 23%), γιατί όταν ακούν για κάτι ιδιωτικό, θέλουν να το πυροβολήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι «πιστεύω» του ΣΥΡΙΖΑ, στη σελίδα 35 του προγράμματός του λέει ότι ο φόρος στην παιδεία, το 23%, είναι για τους έχοντες».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, το πρόβλημα είναι ιδεοληπτικό: «Όπως δεν ήθελαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια για λόγους ιδεοληψίας, το ίδιο κάνουν και τώρα».

Ποτάμι

Η κατάργηση της απαλλαγής του ΦΠΑ για το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αναχρονιστικής αντίληψης, αντι-αναπτυξιακής νοοτροπίας και στείρας ιδεολογικής εμμονής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Όπως είναι γνωστό, η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν ήταν απαίτηση των εταίρων για τη σύναψη της συμφωνίας, τουναντίον είναι αποκλειστική ευθύνη και ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης», υποστηρίζει το Ποτάμι και υπογραμμίζει ότι έχει ολοκληρωμένη πρόταση ισοδυνάμων για τους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία βασίζεται στην ύπαρξη ενός κεντρικού και ενός μειωμένου συντελεστή, με τις υπηρεσίες εκπαίδευσης να απαλλάσσονται πλήρως του φόρου.

«Για αυτό ήταν και είναι πεποίθησή μας ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της επιβολής του συντελεστή ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και σχολεία και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις ισοδύναμων μέτρων για την ανάλογη συνεισφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», συμπληρώνει.

Καταλήγοντας, το Ποτάμι εκφράζει ερωτηματικά για τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναστολή του μέτρου που ποτέ δεν εκδόθηκε. «Αυτό μας δημιουργεί αρκετές απορίες, μήπως ήταν κι αυτή ένα από τα θύματα της προεκλογικής μάχης», αναφέρει το Ποτάμι.


- Διαφήμιση -