- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας , η περιβόητη μεσαία τάξη , οδηγήθηκε σε σταδιακή φτωχοποίηση , μέσα από τα απανωτά πλήγματα που υπέστει από την κρίση και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν .

Η τράπεζα Credit Suisse με μια ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική της Έκθεση καταγράφει ανάγλυφα την διαρκή επιδείνωση του οικονομικού και κοινωνικού status της μεσαίας τάξης. Με βάση τα στοιχεία της Έκθεσης από το 2008 έως σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια Έλληνες υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων μειώθηκε κοντά στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μείωση της τάξης του 43% και άνω, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα αγγίζει τα 678 δισ. δολάρια, από σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια που άγγιζε στην κορυφή του 2007.

Ως βασικότερες αιτίες της φτωχοποίησης και διάλυσης της μεσαίας τάξης θεωρούνται, η κατάρρευση  της αξίας των ακινήτων
Η κατάρρευση της αξίας των ακινήτων, η βουτιά του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιοποίησης των μετοχών, αλλά και το σημαντικό έδαφος που έχασε το ευρώ 

Το 2008 η περιβόητη μεσαία τάξη υπολογίζεται ότι αριθμούσε αριθμούσε  5,8 εκατομμύρια πολίτες και σήμερα έχουν «εξαφανιστεί» 1,2 εκατ. από αυτούς, αφού ο αριθμός του αγγίζει τα 4,6 εκατομμύρια. Το 2000, τη μεταβατική χρονιά ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, τη μεσαία τάξη διαμόρφωναν 4,7 εκατομμύρια Ελληνες.

Πάντως τεράστια μείωση υπέστει ο πλούτος των Ελλήνων την περίοδο 2007-2008 κατά 216 δισ. δολάρια και μεταξύ του 2008 έως και τα μέσα του 2015 βυθίστηκε κατά 272 δισ. δολάρια περαιτέρω.

Με βάση της Έκθεση της Ελβετικής Τράπεζας ο μέσος πλούτος κάθε Έλληνα υποχώρησε στα 81.300 δολάρια φέτος,  ενώ πριν η χώρα μπει στο σπιράλ της κρίσης, το 2007, διαμορφωνόταν στα 136.800 δολάρια.

Εξάλλου στην περίοδο της κρίσης βούλιαξαν κυριολεκτικά οι αξίες των ακινήτων καθώς σε κάποιες κατηγορίες έχει μειωθεί ακόμη και κατά 60-65%, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

Στα τέλη του 2007 η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 39,6 δισ. ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν χαθεί 157 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

- Διαφήμιση -