- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, είναι η αντιπρόταση της Ελλάδας προς τους θεσμούς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές . Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συμπληρώνουν επίσης ότι τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. Όπως εξηγούν, από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δισ. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δισ., τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις «κόκκινες» γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στο ΔΝΤ ότι, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. «Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προσθέτουν.

Κατά τις ίδιους κύκλους του Μαξίμου, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι:

  1. αυτόματος,
  2. αξιόπιστος,
  3. αντικειμενικός και
  4. θεσμοθετημένος.

Το ΔΝΤ, υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές, επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Τονίζουν επίσης ότι ο μηχανισμός «αυτόματης διόρθωσης» καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup και αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη.

 

- Διαφήμιση -