- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Οι εξελίξεις μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες και εν όψει της Διάσκεψης των Προέδρων την προσεχή Δευτέρα, αλλά κυρίως ο επικείμενος ανασχηματισμός, συζητήθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η συνεδρίαση αναζωπυρώνει τα σενάρια για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να λάβει χώρα ακόμη και τις επόμενες ώρες ή μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο μέτρο που Πρωθυπουργός «έχει συμπληρώσει με τα ονόματα που επιθυμεί την ατζέντα του», λέει κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα φέρει δομικές αλλαγές και τη δημιουργία νέων ξεχωριστών υπουργείων ενώ θα απαντά κατ’ αρχάς στον στόχο του πρωθυπουργού να διατάξει σε θέσεις μάχης ένα καθ’ όλα αποτελεσματικό σχήμα.

Τα νέα υπουργεία
Υπενθυμίζεται πως με δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του Πρωθυπουργού συστήνονται νέα υπουργεία:

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
Υπουργείο Ενέργειας
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργείου Τουρισμού

Τα δύο πρώτα νέα υπουργεία δεν είναι τίποτα άλλο από την αναβάθμιση υπαρχουσών γενικών γραμματειών σε υπουργεία.

Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυστήνονται συνολικά 6 υπουργεία.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει και δημιουργούνται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.Στο νέο αυτό υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συστήνεται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Eτοιμο το μπλοκάκι με τα ονόματα

Η γενιά των 40άρηδων (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Λιάκος, Χαρίτσης) αναμένεται να έχει επαρκή εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα σε νευραλγικές θέσεις, αφού συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν πως ο ίδιος έχει την άποψη ότι το σχήμα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στη συγκυρία με νέο αίμα.
Αμετακίνητοι στο σχήμα …μάχης θα είναι το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη επί των οικονομικών, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως και ο Γιάννης Μουζάλας, με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να αναβαθμίζεται.
Μετακινήσεις- παραμένοντας ωστόσο στο κυβερνητικό σχήμα- θα υπάρξουν όπως όλα δείχνουν για τον νυν υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τους Γιώργο Τσίπρα και Νίκο Ξυδάκη από το ΥΠΕΞ, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

- Διαφήμιση -