- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ στο οποίο ενημερώνει ότι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές θα σημειωθούν στη βόρεια και την ανατολική χώρα, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Πιο αναλυτικά:

α. Την Πέμπτη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια οι οποίες στη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Την Παρασκευή σταδιακά και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Παγετός κατά τόπους ολικός θα σημειωθεί την Πέμπτη στα βόρεια και την Παρασκευή στα κεντρικά και τα βόρεια.
http://admin.noz.gr/Uploads/xioni8120172.jpg

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει ότι τα φαινόμενα δεν θα είναι «βίαια ή επικίνδυνα» αλλά θα είναι «μια καθαρά χειμωνιάτικου τύπου διαταραχή».

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις εκτιμά ότι θα επηρεαστεί και η Αττική και συγκεκριμένα περιοχές από τα 400 μέτρα και πάνω, ενώ προβλέπει χιόνι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η πρόβλεψή του για τις χιονοπτώσεις ανά περιοχή:

– Αθήνα:

Τοπικές χιονοπτώσεις (ασθενείς κατά βάση) από την Πέμπτη το μεσημέρι και μετά και πάνω από τα 400 μέτρα θα εκδηλώνονται στην Αττική. Το βράδυ ενδέχεται να χιονίσει ακόμη και πάνω από τα 200 μέτρα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Φαίνεται δύσκολο να υπάρξουν εξάρσεις στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια τμήματα.

Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού τοπικές χιονοπτώσεις (εξασθενημένες κατά βάση) ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα, πιθανώς και στα πεδινά.

Φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή, την Παρασκευή το πρωί όπου θα έχουμε τις κατάλληλες θερμοκρασίες, να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του νομού. Όμως επειδή τον τελευταίο ρόλο (λόγω ευνοϊκού ΒΑ ανέμου) τον παίζει το Αιγαίο, θα περιμένουμε μέχρι και τελευταία στιγμή για εκπλήξεις. Δύσκολο όμως εκτιμώ…

– Θεσσαλονίκη:

Υπάρχει σαφώς αυξημένη πιθανότητα να χιονίσει ακόμη και μέσα στην πόλη κατά διαστήματα μέσα στην Πέμπτη. Θεωρώ άνω του 70% αυτή η πιθανότητα που σαφώς αυξάνεται για τα ανατολικά τμήματα του νομού. –

– Θράκη:

Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και πολύ έντονο κρύο. Απουσία χιονοπτώσεων από όλο το διαμέρισμα.

– Νησιά ΒΑ Αιγαίου:

Μικρή πιθανότητα για λίγες τοπικές χιονοπτώσεις την Παρασκευή πολύ νωρίς το πρωί ακόμη και στα πεδινά (κυρίως για Χίο και λιγότερο για τη Λέσβο ή τα άλλα νησιά)

– Μακεδονία:

Τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως μέχρι και τα πεδινά την Πέμπτη κυρίως στους νομούς : νότιες περιοχές νομού Πιερίας που συνορεύουν με το νομό Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, νότια τμήματα Κιλκίς, νότια τμήματα Σερρών, νότια τμήματα Δράμας και κεντροανατολικά τμήματα νομού Καβάλας. Επίσης τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στις νοτιότερες γεωγραφικά περιοχές του διαμερίσματος της δυτικής Μακεδονίας.

– Ήπειρος:

Τοπικές χιονοπτώσεις (ασθενείς κατά βάση) κυρίως την Πέμπτη το μεσημέρι-απόγευμα στα ανατολικά τμήματα του διαμερίσματος που “βλέπουν” πρός την Πίνδο και από το υψόμετρο των 450-500 μέτρων και υψηλότερα.

- Διαφήμιση -