Να νομοθετήσει προληπτικά συγκεκριμένα μέτρα μετά το 2018 ζήτησαν οι θεσμοί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup.
Τα μέτρα αυτά, θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Πάντως την αντίθεσή του στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, να νομοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία και μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα δέσμευε τις μελλοντικές κυβερνήσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας – και αυτό δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνηση σε όλους τους τόνους – και δια χειλεων του ίδιου του Πρωθυπουργού – έχει προειδοποιήσει ότι δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.
Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και οι Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να «κουνήσουν το δάχτυλο» στην Αθήνα.
Ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι:
- Είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
- Απαιτείται συνολική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους η «καρδιά» του προβλήματος έγκειται στο κατά πόσο η υπεραπόδοση εσόδων του 2016 έχει δομικά χαρακτηριστικά – αν είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενη ή περιστασιακή.
- Ζητούν να θεσμοθετηθούν μέτρα για μετά το 2018 σε πεδία τα οποία εξειδίκευσαν: Τα εργασιακά, την φορολογία (ύψος αφορολόγητου) και τις συντάξεις.
- Απέφυγαν να πουν πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα
«Τα δύσκολα έχουν μείνει για το τέλος είπε ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος πάντως όταν ρωτήθηκε για πόσα χρόνια πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί πλεόνασμα 3,5% απάντησε διπλωματικά: «Μεσοπρόθεσμα πρέπει να είναι 3,5%».
Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί-Ρέγκλινγκ
H γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένοι στη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την προοπτική να επιστρέψουν γρήγορα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, τα έσοδα αποδεικνύονται καλύτερα από τις προβλέψεις και καταγράφηκε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016.
Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι “περισσότερο αισιόδοξος” για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι “δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά” και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα “αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει”.
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Δ.Ν.Τ ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του. O Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής”, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους.
Όσον αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο Κλάους Ρένγκλιγκ ανέφερε από πλευράς του, ότι έχει ενημερώσει το Δ.Ν.Τ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του Δ.Ν.Τ.
Αναφερόμενος πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.
Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια.
Eρωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί.
Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Τσακαλώτος: Δεν είναι ορθό να ζητούν μέτρα όταν βγούμε από το πρόγραμμα
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε τις πιέσεις αλλά υποστήριξε ότι το ζήτημα θεσμοθέτησης μέτρων μετά το 2018 είναι «εκκρεμές»
Οπως είπε «θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε για δύο λόγους: Αφενός γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι σε ανοδική τροχιά. Αφετέρου γιατί δεν είναι ορθό σε μια χώρα που θα έχει βγει από το πρόγραμμα να της ζητείται να θεσμοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα. «Αυτό υπερβαίνει τα όσα επιτάσσει η δημοκρατική μας κουλτούρα και το ευρωπαϊκό πλαίσιο της δημοκρατίας» είπε ο κ. Τσακαλώτος επιμένοντας ότι πρέπει να εργαστούν όλοι για μια «γρήγορη λύση».
Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετικές επιδόσεις» και πως η ελληνική οικονομία «μπορεί να φτάσει στην ανάπτυξη. Σε όλες τις συναντήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί» ανέφερε.
Η διαφωνία Σόιμπλε-Τσακαλώτου
Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί με έντονη δαφωνία η συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο τετ α τετ των δύο ανδρών δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης με την αγωνία να κορυφώνεται.
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε δήλωσε με νόημα πως «ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».