- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Στο αποχαιρετιστήριο ταξίδι του στην Ευρώπη, αρχές του έτους, ο Ομπάμα στο Βερολίνο δήλωσε δημοσίως ότι αναθέτει στη Μέρκελ (και στον Σόϊμπλε) την ηγεσία του Δυτικού Κόσμου. Τα συστημικά ΜΜΕ σε ΕΕ και ΗΠΑ πέρασαν στα ψιλά την παράδοξη όσο και πρωτοφανή δήλωση.

Η Μέρκελ άργησε να απαντήσει αλλά προ ημερών αποδέχθηκε πλήρως την κληρονομιά Ομπάμα.  Πέρασε ανεπιστρεπτί, είπε η Μέρκελ, η εποχή που μπορούσαμε να εμπιστευτούμε τους Συμμάχους μας (δηλαδή τις ΗΠΑ). Μόνοι μας πλέον πρέπει να ασχοληθούμε με την τύχη μας, πρόσθεσε η Καγκελάριος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ είναι ανάξιος να χειριστεί την κληρονομιά της μίας και ενιαίας Δύσης, υπό τις ΗΠΑ. Ομπάμα και Μέρκελ υπόταξαν τα Έθνη τους στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ελίτ. Στον «εθνικισμό» του Τραμπ «πρώτα η Αμερική», Ομπάμα και Μέρκελ αντιτάσσουν τον διεθνισμό των ελίτ «πρώτα η Παγκοσμιοποίηση». Με τη βεβαιότητα ότι στο τιμόνι θα είναι η Γερμανία, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ απόφυγαν να αναλύσουν τα λεγόμενα της Μέρκελ, όπως έκαναν και το 1938 με τη Συμφωνία του Μονάχου. Τότε τα πλήθη, πιστεύοντας τον Τύπο, υποδέχθηκαν ενθουσιωδώς τον πρωθυπουργό Τσάμπερλαιν κατά την επιστροφή του στο Λονδίνο ενώ εκείνος χλεύαζε την αφέλεια του κόσμου: Νομίζουν, έλεγε, ότι στο Μόναχο υπογράψαμε Ειρήνη ενώ έρχεται ο Πόλεμος.

Η Παγκοσμιοποιημένη ελίτ έχει παραμερίσει τους φόβους όλων των μεταπολεμικών ηγετών της Δύσης και της ΕΣΣΔ/Ρωσίας ότι η ενοποιημένη Γερμανία θα τείνει αναπόφευκτα στη δημιουργία του 4ου Ράϊχ και θα οδεύσει σε Πόλεμο. Ίσως επειδή η ίδια η ελίτ μεθοδεύει το πλήθος των τοπικών αναμετρήσεων που συγκροτούν ένα ρευστό αλλά ενιαίο Πολεμικό Μέτωπο πλανητικής κλίμακας.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρύτερη περιοχή που διαθέτει μεν πηγές ενέργειας (πετρέλαιο/αέριο) αλλά, φαίνεται, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί η κατανομή τους. Η εκκρεμότητα θα λυθεί οσονούπω (με πρωταγωνιστές/ανταγωνιστές ΗΠΑ-Γερμανία) και τότε θα δούμε αν η χώρα θα διατηρηθεί ως «όαση ειρήνης». Το πώς θα διαμορφωθούν τότε το πολιτικό σκηνικό και τα κόμματα θα είναι, προβλέπω, ο απόλυτος τραγέλαφος.

Στις ΗΠΑ, το κέντρο του Συστήματος, φοβερή οικονομική πίεση ώθησε τους πληβείους να ψηφίσουν Τραμπ, απορρίπτοντας δειλούς, γλυκανάλατους ή διεφθαρμένους, τύπου Σάντερς ή Κλίντον. Στην ΕΕ οι ελίτ  βγάζουν από το καπέλο λαγούς αλά Μακρόν για να υπνωτίσουν τα πλήθη. Προσωρινά.

Αλαζονικά, η Μέρκελ διακήρυξε τη δυσπιστία της προς τις ΗΠΑ κάτι που ισοδυναμεί με κήρυξη εμφυλίου πολέμου στη Δύση. Ωστόσο η μετατροπή του εμφύλιου σε κυριολεκτικά Παγκόσμιο Πόλεμο δεν εξαρτάται από δευτεροκλασάτες Δυνάμεις όπως οι Γαλλογερμανοί. Στο παρελθόν οι ισχυροί της Ευρώπης ήταν οι μοναδικές πλανητικές Δυνάμεις και οι συγκρούσεις τους είχαν παγκόσμια σημασία. Τώρα είναι απλές Επαρχίες, ανίκανες να γίνουν αιτία παγκόσμιας αναταραχής.

Ο Μακρόν υποδέχθηκε τον Πούτιν στις Βερσαλλίες. Δεν επρόκειτο για επίδειξη μεγαλείου αλλά μάλλον για ασύμμετρη ανοησία. Ο Μακρόν οικοδεσπότης στο Παλάτι των ένδοξων Βασιλέων της Γαλλίας  προκαλεί μάλλον θυμηδία και οίκτο παρά θαυμασμό επειδή οι Βερσαλλίες είναι πλέον θέαμα για  τουρίστες και δεν αντιστοιχούν ούτε υπονοούν κάποια ισχύ της Γαλλίας-περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.

Γερμανία και  Γαλλία γεμάτες φθονερές αυταπάτες ονειρεύονται παλινόρθωση αλλά φτιάχνουν μετά βίας ζευγάρι μεσόκοπων που σέρνουν τις αιματηρές αναμνήσεις τους στις όχθες του Σηκουάνα. Και καλά, ο Μακρόν είναι νέος και, ας πούμε, θέλει να το ευχαριστηθεί, την Προεδρία, τα μεγαλεία και όλα τα υπόλοιπα όσο προλάβει, δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η θητεία του, οι καιροί απρόβλεπτοι. Η Μέρκελ, όμως, είναι αδικαιολόγητη. Ξέρει άριστα ότι μόνη της η Γερμανία, ηγέτης μιας δήθεν Ενωμένης Ευρώπης, με Εσθονία, Λετονία και άλλους τέτοιους κραταιούς, είναι ώριμη για τρίτη πανωλεθρία. Και ότι αν υποχρεωθεί σε συμμαχία είτε με τις ΗΠΑ είτε με τη Ρωσία, θα είναι δεύτερη και καταϊδρωμένη. Αν δεν το ξέρει τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Δεν θα στενοχωρηθούν πολλοί για τις βόμβες που θα σκάσουν στα πόδια της.

Κάπως έτσι η ελίτ της Βρετανίας αποφάσισε ότι είναι ώρα να τα μαζέψει και να φύγει από την ΕΕ αφήνοντας τους άλλους Εταίρους έτοιμους να αλληλοφαγωθούν και να καταρρεύσουν. Το ΒΡΕΧΙΤ είναι κορυφαία πολιτική (όχι στενά οικονομική) απόφαση στο πλαίσιο της σταθερά αντιγερμανικής αλλά και αντιευρωπαϊκής παράδοσης της Αγγλίας και με δεδομένη την ικανότητά της να βλέπει πέρα από τη μύτη της: το ζοφερό, εντελώς αβέβαιο μέλλον της σημερινής ΕΕ.

Ο Μακρόν, με τον Πούτιν στις Βερσαλλίες και  τους κομπασμούς ότι έδειξε την Προεδρική του ισχύ σφίγγοντας υπερβολικά το χέρι του Τραμπ, δημιουργεί την υποψία ότι έχει προδιαγραφές φελλού αλά Ολάντ. Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι αυστηρά προσωπικό. Οι προσπάθειες να κατασκευαστούν κοινωνίες-πρόβατα, χωρίς ειρμό, ήθος, συνοχή, πέτυχαν ως ένα σημείο ενόσω κυκλοφορούσε το χρήμα και αποκοίμιζε. Η φτώχεια έφερε γκρίνια, τη Λεπέν και τον Τραμπ. Ούτε η εξωνημένη «αριστερά» από τον Σημίτη, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Φίλη, ως τον Μπλερ και τον Σάντερς, δεν μπορεί να σταματήσει το κακό. Οι κυρίαρχες ελίτ δεν βρίσκουν λύση. Οι μικρομεσαίοι αποδεικνύονται σκληρό καρύδι αντίθετα με τους εργάτες που μετακόμισαν μονοκόμματοι από τους κομμουνιστές στη Λεπέν. Να τους πεις φασίστες και να πετάξεις στο πόπολο ένα Μακρόν βοηθάει να ξεμπερδέψεις, αλλά για λίγο.

Ο από μηχανής θεός λέγεται Τρομοκρατία. Οι πραγματικές αιτίες υπάρχουν, θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές. Τίποτα δεν έχει διάρκεια αν θεμελιώνεται μόνο σε ψέματα. Ωστόσο, στις πολύνεκρες υποθέσεις τρομοκρατίας Σαρλί- Εμπντό, Μπατακλάν στη Γαλλία και στο Μάντσεστερ, οι δράστες ήταν γνωστοί στις Αρχές, συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα ΜΜΕ Γαλλίας και Βρετανίας. «Θεωρίες συνομωσίας» υποστηρίζουν ότι και στην υπόθεση των δυο Πύργων στις ΗΠΑ η CIA είχε ρόλο πρωταγωνιστή. Η Τρομοκρατία στη Δύση είναι ύποπτη ως προς την καταγωγή, τους δράστες, τα κίνητρα.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες τείνουν να  διαμορφώσουν ψυχολογία στο πλήθος ότι η αστυνόμευση είναι επιθυμητή έστω σε βάρος της Δημοκρατίας, προσωρινά. Ωστόσο ποιος προστατεύει ποιόν και από ποιους είναι ερώτημα των ημερών στην Ελλάδα και στον Κόσμο. Το δίλημμα που βάζουν οι κυρίαρχοι είναι υπαρκτό: Ή Πόλεμος ή θα είμαστε υπάκουοι σαν πρόβατα, ξέροντας ότι το Πάσχα δεν είναι εορτή των αμνών.

 

 

Απόστολος Αποστολόπουλος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη με μικρασιατική παιδεία από την οικογένειά του. Ακολούθησε τη δουλειά του πατέρα του και του παππού του. Τα χρόνια της δικτατορίας έφυγε στο Παρίσι, όπου και σπούδασε κοινωνιολογία στο -τότε πειραματικό- πανεπιστήμιο της Vincennes. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του ζωή από την εφημερίδα Αυγή, όπου από χρόνια αρθρογραφεί στο κυριακάτικο φύλλο της σε φιλική βάση. Έχει εργαστεί επίσης στις εφημερίδες Μεσημβρινή, Απογευματινή, Αθηναϊκή και σε περιοδικά όπως το Αντί και τα Πολιτικά Θέματα. Συνεργασία είχε, στο ραδιόφωνο, με το σταθμό της Αθήνας 9,84. Από το 1974 εργάζεται στην ΕΡΤ, όπου, έως το 1997, παρουσίαζε το Δελτίο Ειδήσεων καθώς και πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές. Είναι παντρεμένος με τη Δώρα Αποστόλου και έχουν μια κόρη, την Ελένη.

 

- Διαφήμιση -