Δοκιμή βόμβας υδρογόνου πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.
Η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την δοκιμή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017 «απόλυτα επιτυχημένη» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)». Κατά την ίδια πηγή «δν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής».
Δέκα φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες η δόνηση που καταγράφηκε
Αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.
Πριν την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ, Αμερικανός αξιωματούχος που μελετά την πολιτική της Βόρειας Κορέας είχε δηλώσει ότι αναλύονται οι σεισμικές δονήσεις, αν και λόγω της τοποθεσίας τους εκτιμάται ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή. Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε προσθέσει ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί με βεβαιότητα αν η δοκιμή, στην περίπτωση που όντως πρόκειται για τέτοια, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι κατάφερε να αναπτύξει θερμοπυρηνικό όπλο, «και μάλιστα ένα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να καεί».
Ένας άλλος ειδικός δήλωσε ότι η σημερινή δόνηση ενδέχεται να οφείλεται σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
«Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», είπε.
Οι σεισμοί στη Βόρεια Κορέα που προκαλούνται από πυρηνικές δοκιμές αυξάνονται σε ισχύ σταδιακά από το 2006, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα σταθερά βελτιώνει την πυρηνική της τεχνολογία. Μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 2016, το USGS κατέγραψε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.
Κλιμάκωση της έντασης
Η κίνηση της Πιονγιάνγκ κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπεγια την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή. Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.
«Ισχυρή απάντηση» στη Β. Κορέα ζητεί η Σεούλ
Nα δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, ζήτησε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, μετά την ανακοίνωση για τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγιάνγκ.
Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως να υπάρξουν ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα.
Καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή η Κίνα
Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή, καλώντας την Πιονγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».
«Η Βόρεια Κορέα αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ρωσία: Σοβαρή απειλή
Τη βαθιά του ανησυχία εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.