του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΚΟΥΚΗ*
Οι ψηφιακοί νομάδες( Digital Nomads) που θα ανέλθουν σε 1 δις άτομα έως τον 2035 είναι επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται με έδρα σε κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους και έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%. Η Ελλάδα εάν προσείλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες ετησίως, με μια μέση παραμονή 6 μηνών, θα είχε όφελος πάνω από 1,6 δις. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα μιας βδομάδας παραμονής 2,5 εκατ. Τουριστών σύμφωνα με τα στοιχεία του ΜΙΤ.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας καθώς και στην μετά κορωνοιο εποχή θα υπάρξει η μεγαλύτερη μετακίνηση εργαζομένων, επειδή περισσότερος κόσμος θα επιλέγει και θα έχει την δυνατότητα να μετακινείται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για να εργασθεί, ειδικότερα όταν χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας προκαλώντας μεγάλο κύμα μετακίνησης εργαζομένων, όπως προβλέπει η Remote Work Movement Podcast που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την δημιουργία κοινοτήτων υποστηρίζοντας τους ψηφιακούς νομάδες.
Η απομακρυσμένη εργασία μια τεράστια διεθνής μετατροπή υπήρχε και πριν την πανδημία, επέβαλε στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες, να δημιουργήσει την κατάλληλη κοινότητα, να αναδιαμορφώσει τους φόρους και τις υποδομές ευρυζωνικότητας για να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο σε οποιονδήποτε επιλέξει την χώρα μας για ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εργασίας.
Στο μέλλον οι διεθνείς και περιφερειακές εκδηλώσεις αναμένεται να επηρεαστούν σε διπλάσιο ποσοστό από εκείνες που θα επηρεαστούν τοπικά, ενώ οι συνεδρίες κατάρτισης και εκπαίδευσης αναμένεται να είναι ο λιγότερο επηρεαζόμενος τύπος συνάντησης. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις, οι φυσικές συσκέψεις θα μετατραπούν σε εικονικές και υβριδικές συσκέψεις, με το 70% των επαγγελματιών Μ&Ε να εξετάζουν αυτήν την επιλογή και το 50% των προσωπικών συσκέψεων να αναμένεται να μετασχηματιστούν σε εικονικές συσκέψεις, μικρότερες και συντομότερες χρονικά με υβριδικές λύσεις.
Πολλά ξενοδοχεία έχουν επανασχεδιάσει αίθουσες χορού και άλλους μοναδικούς χώρους για να φιλοξενήσουν μικρές γαμήλιες τελετές που τηρούν τα τοπικά όρια συγκέντρωσης, ενώ άλλα ξενοδοχεία έχουν επεκταθεί σε υπηρεσίες τροφοδοσίας εκτός των εγκαταστάσεων τους, για να μεταφέρουν την μαγειρική εμπειρία στο σπίτι.
Εκατομμύρια άνθρωποι αισθάνονται τις επιπτώσεις της εργασίας στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, των επιπτώσεων στην παραγωγικότητα και τις επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία, καθώς ο προσωπικός χώρος, γίνεται χώρος εργασίας.
Από τον Ιανουάριο του 2021 με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης των ψηφιακών νομάδων η Ελλάδα έχει εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια μάχη της διεκδίκησης των ψηφιακών νομάδων με σκοπό να παρέχει ψηφιακή βίζα ειδικού σκοπού και έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στην χώρα μας κατά την διάρκεια του 2021, με φοροαπαλλαγή 7 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δεν υπήρξε στο παρελθόν φορολογούμενος και δεν κατέλαβε θέση εργασίας στην Ελλάδα.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό, αποτελούν εγγύηση ώστε να διεκδικήσουμε μερίδιο στον χάρτη του παγκοσμίου τεχνολογικού τουρισμού, στον οποίο εντάσσονται οι ψηφιακοί νομάδες με προβολή και προώθηση της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού.
Απαραίτητη είναι η εφαρμογή ΣΔΙΤ για να δημιουργηθεί μια κοινότητα ψηφιακών νομάδων καθώς το δημόσιο θα παρέχει όλη την γνώση ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει ένα αξιόλογο hub όπως η πρωτοβουλία της Ρόδου σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων και η Κρήτη με το site “workfromcrete.gr” καθώς και οι οργανωμένες κοινότητες ψηφιακών νομάδων σε διάφορες περιοχές για την δημιουργία προσέλκυσης ταλέντων, ψηφιακών νομάδων και εξ αποστάσεως εργαζομένων.
Επιβάλλονται κίνητρα, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, εξυπηρέτηση από τις κρατικές αρχές, υπηρεσίες υγείας και οπωσδήποτε υποδομές φιλοξενίας και συνεργατικοί χώροι δουλειάς, για συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες και απευθύνονται σε start up εταιρείες οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες, καθόσον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 50η θέση στον δείκτη «Digital Nomad Index” σε 85 αγορές παγκοσμίως.
*Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής