- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Με την επέλαση της μετάλλαξης Omicron να προκαλεί βαθιά ανησυχία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στην έκδοση νέων συστάσεων. Όσοι κινδυνεύουν από κορωνοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε ο ΠΟΥ που νωρίτερα είχε μιλήσει για υψηλό κίνδυνο λόγω της νέας παραλλαγής.

 

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ σε τεχνικό έγγραφο, λόγω της μετάλλαξης Omicron

 

 

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

 

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

 

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

 

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Omicron.

 

Μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις

 

Γενικότερα, ο ΠΟΥ καλεί όλους τους ταξιδιώτες να «παραμένουν σε επιφυλακή», να εμβολιάζονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας, όποια κι αν είναι η εμβολιαστική κατάστασή τους, μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν μάσκες, να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό και κακό εξαερισμό.

 

Την ίδια ώρα, αυτός ο Οργανισμός, με έδρα τη Γενεύη, τις συστάσεις του οποίου δεν ακολουθούν πάντα τα 194 κράτη μέλη του, προειδοποιεί ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

 

«Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά με τους κινδύνους, χρονικά περιορισμένα και πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των επιβατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», γράφει ακόμη ο ΠΟΥ.

 

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «τα απαραίτητα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και έκτακτης ανάγκης ταξιδιών, των επαναπατρισμών και των αερομεταφορών ειδών πρώτης ανάγκης, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα».

 

Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, η μετάλλαξη Omicron έχει στο εσωτερικό της μεγάλο αριθμό παραλλαγών, ορισμένες από τις οποίες κρίνονται ανησυχητικές.

 

Ακόμη όμως ερευνάται η μετάλλαξη, με κορυφαίους λοιμωξιολόγους ανά τον κόσμο να μην έχουν αποφανθεί για τον βαθμό μεταδοτικότητάς της.

 

Το στέλεχος εντοπίζεται σε ολοένα και περισσότες χώρες, όμως το σημαντικό είναι πως οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται σε θέση μάχης για να παράξουν εμβόλια ειδικά για τη νέα μετάλλαξη, το συντομότερο δυνατό.

 

Εξαπλώνεται η παραλλαγή «Omicron»

 

Η παραλλαγή εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους. Η Βρετανία αποφάσισε δε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία.

 

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα της Όμικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19. «Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

 

Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.

 

Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

 

Γαλλία: Εντοπίστηκαν οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον

 

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε όλη τη χώρα.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασθενείς ήρθαν στη Γαλλία από την περιοχή της νότιας Αφρικής. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

 

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα για όλους

 

Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

 

Η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορά στους αλλοδαπούς

 

Η Ιαπωνία κλείνει από αύριο τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες, για να αποφύγει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στο έδαφός της, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, μόλις τρεις εβδομάδες αφού χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς, επιτρέποντας την είσοδο σε ξένους επιχειρηματίες, φοιτητές και ασκούμενους.

 

«Θα απαγορεύσουμε τις (νέες) εισόδους αλλοδαπών από όλο τον κόσμο από την 30ή Νοεμβρίου», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα σε δημοσιογράφους.

 

Οι Ιάπωνες που επιστρέφουν από εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής και από τις χώρες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της Όμικρον θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε «αυστηρή απομόνωση» σε τοποθεσίες που θα τους υποδεικνύονται, διευκρίνισε ο κ. Κισίντα.

 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως το μέτρο λαμβάνεται για να αποφευχθεί «το χειρότερο σενάριο» και ότι η απαγόρευση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι νεοτέρας.

 

Η Ιαπωνία, η οποία επέβαλε περιορισμούς στα σύνορά της από την εκδήλωση της πανδημίας, χαλάρωσε στις αρχές του Νοεμβρίου τα μέτρα για τα στελέχη επιχειρήσεων, τους φοιτητές και τους ασκούμενους, αλλά συνέχισε να είναι αυστηρή με τους τουρίστες.

- Διαφήμιση -