- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Μια ανάσα από τους διαδρόμους του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό βρίσκεται το εργοτάξιο για το πιο φιλόδοξο project της QG Investments. Το «Athens Triton», όπως ονομάζεται, θα καταλάβει σε λίγο καιρό τον χώρο όπου μέχρι τώρα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της παλιάς ψυχιατρικής κλινικής «Κασταλία».

Η θέση -«μεσοτοιχία» με το μεγαλύτερο εγχείρημα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη-, ο μοναδικός σχεδιασμός και τα υψηλότατα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊδεάζουν και για το target group στο οποίο θα απευθύνεται. Το «Athens Triton» είναι, όμως, ένα μόνο από τα οικιστικά projects της καταριανών συμφερόντων εταιρείας που κατά τη διάρκεια της έως σήμερα παρουσίας της στην αγορά γράφει μια διαφορετική σελίδα σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του πάμπλουτου εμιράτου στη χώρα μας.

 

 

Υπάρχει βέβαια μια ειδοποιός διαφορά, καθώς στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια κίνηση «ιδιωτικού χαρακτήρα», σε αντίθεση με όσες μεγαλεπήβολες προηγήθηκαν και ναυάγησαν και οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είχαν το «περίβλημα» του κρατικού ενδιαφέροντος της Ντόχα ή τη σφραγίδα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Μπορεί αυτές οι προβαλλόμενες ως τεράστιες επενδυτικές κινήσεις, είτε αφορούσαν τη διεκδίκηση του Ελληνικού στην πρώιμη φάση του, είτε το ενεργειακό hub στην περιοχή του Αστακού, είτε ακόμη και την εξαγορά της Οξυάς και άλλων νησίδων του συμπλέγματος των Εχινάδων στο Ιόνιο, με στόχο τη δημιουργία art island και τουριστικών μονάδων από τον πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, να διαφημίστηκαν ως «επενδυτική απόβαση του Κατάρ στην Ελλάδα», ωστόσο όλες «προσέκρουσαν» στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και στους αυστηρούς και αξεπέραστους, όπως αποδείχθηκε, περιορισμούς στην πώληση και αξιοποίηση ακατοίκητων νησιών, έστω και αν αυτά βρίσκονται μακριά από «εθνικά ευαίσθητες» περιοχές, αλλά σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες ζώνες, όπως στην περίπτωση των Εχινάδων.

 

Η «αθόρυβη απόβαση»

Σε αντίθεση με τα παραπάνω mega projects που ποτέ δεν βρήκαν τον δρόμο της υλοποίησης, η «αθόρυβη απόβαση» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πέτυχε τον στόχο της.

Ετσι, η QG Investments, με επικεφαλής και βασικό μέτοχο τον Καταριανό Μοχάμεντ Αλ Ομπαϊντλί, έχει στο ενεργητικό της portfolio value 450 εκατ. ευρώ, με 10 ολοκληρωμένα αλλά και υπό ανάπτυξη οικιστικά projects της τάξης των 45.000 τ.μ.
Πρόκειται για πρωτοποριακές προτάσεις που υπακούν στις πιο σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής αποτυπώνοντας στην πράξη το μότο της εταιρείας η οποία αναφέρεται σε «breathtaking design essentials for modern home living».

Κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο τους, η «υπογραφή» του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη του 314 Architecture Studio, ο οποίος με τις δημιουργίες του έχει φέρει έναν διαφορετικό αέρα, είτε θεμελιώνοντας την πάλλευκη οπτική του σε νέα κτίρια, είτε μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά ορισμένα υφιστάμενα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, με τους αντίστοιχους σημαντικούς συνεργάτες.

 

Βλέποντας κανείς αυτές τις σύγχρονες οικιστικές προτάσεις, αντιλαμβάνεται πόσο ξεχωρίζουν μέσα στο γκρίζο τοπίο της μεγαλούπολης, καθώς και γιατί η καταριανών συμφερόντων εταιρεία παραπέμπει στο ρητό του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί ότι «η τελειότητα επιτυγχάνεται όχι όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο να προσθέσεις, αλλά όταν δεν υπάρχει τίποτα να αφαιρέσεις»…

Ολα αυτά φυσικά έχουν και το ανάλογο τίμημα, με αρκετά από τα assets της QG Investments να φιγουράρουν στη λίστα της Greece Sotheby’s International Realty.

 

 

Η διαδρομή της εταιρείας

Ο 64χρονος Καταριανός Αλ Ομπαϊντλί ξεκίνησε την επιχειρηματική διαδρομή του στην Ελλάδα προ πενταετίας, εστιάζοντας στο real estate.

Η εταιρεία QG Investments συστάθηκε τον Απρίλιο του 2018, με έδρα πρώτα στη Βούλα και μετά στη Γλυφάδα και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 7 εκατ. ευρώ, που διαιρείται σε 7.000 εταιρικά μερίδια ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστο. Το κεφάλαιο καλύφθηκε ολοσχερώς σε μετρητά από δύο πρόσωπα: τον ίδιο, που κατέβαλε τα 6,86 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας τα 6.860 εταιρικά μερίδια, και την κυρία Δήμητρα-Ελένη Σεραφειμίδη, που κατέβαλε 140.000 ευρώ λαμβάνοντας 140 μερίδια.

Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απόκτηση, εκμετάλλευση, διαχείριση, ανάπτυξη, οικοδόμηση και πώληση ακινήτων, καθώς και η ανέγερση, η επισκευή και αναπαλαίωση οικοδομών και οικοδομικών συγκροτημάτων εργολαβικά ή με αντιπαροχή. Ακόμη, όμως, η ίδρυση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση και διαχείριση τουριστικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, εστιατορίων – κέντρων διασκέδασης, αθλητικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων, αλλά και ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η εν γένει λειτουργία και εκμετάλλευση κάθε είδους ενεργειακών και περιβαλλοντικών έργων. Αργότερα ο σκοπός διευρύνθηκε με την προσθήκη της εκμετάλλευσης τουριστικών σκαφών.

 

 

Τον Ιούνιο του 2020, η κυρία Σεραφειμίδη αποχώρησε από την εταιρεία μεταβιβάζοντας το μερίδιό της στον Μοχάμεντ Αλ Ομπαϊντλί, που κατέστη έτσι μοναδικός εταίρος και διαχειριστής της QG Investments. Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2020, εισήλθε στην εταιρεία ο πολιτικός μηχανικός Παντελής Απόδιακος (της Apodiakos Ecotech) στον οποίο ο Ομπαϊντλί εκχώρησε το 1%, δηλαδή 70 εταιρικά μερίδια, αντί 70.000 ευρώ. Παράλληλα, του ανέθεσε τη διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας.

Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της η QG Investments κατέγραψε ζημίες και ουσιαστικά άρχισε να εμφανίζει τζίρο, ύψους 905.197 ευρώ από το 2020, με το αποτέλεσμα όμως να είναι και πάλι ζημιογόνο (κατά 2,6 εκατ. ευρώ).

Το 2021 η εικόνα αυτή ανατράπηκε εντελώς, όταν προφανώς τα πρώτα οικιστικά projects άρχισαν να αποδίδουν, με την εταιρεία να εμφανίζει εκτόξευση του κύκλου εργασιών στα 16,44 εκατ. ευρώ και να καταγράφει καθαρά κέρδη 2,71 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική των προσδοκιών, άλλωστε, είναι και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, ύψους 8 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 8.000 νέων εταιρικών μεριδίων των 1.000 ευρώ.

Η αύξηση καλύφθηκε κατ’ αναλογία από τους δύο εταίρους, δηλαδή ο Αλ Ομπαϊντλί εισέφερε 7,92 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας 7.920 μερίδια και ο κ. Απόδιακος 80.000 ευρώ λαμβάνοντας 80 μερίδια. Ετσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της QG Investments διαμορφώνεται σε 15 εκατ. ευρώ, με τον Καταριανό βασικό μέτοχο να ελέγχει το 99% και τον Ελληνα συνεταίρο του το 1%.

- Διαφήμιση -