- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

 Της Θεοδώρας (Δώρας) Παπαδάκη*

Υμνούμε τις Αξίες.. τις Ιδεολογίες.. τη Συνέπεια.. την Ηθική.. την Πίστη !..  Στα λόγια ;!….

Τις διδάσκουν στα σχολεία.., ως ηθικά διδάγματα.. από πεζά και ποιήματα !..
Τις έχουν “σημαία” οι..  General  managers  στις εταιρίες, απαιτώντας τις από τους εργαζόμενους κι υποκρινόμενοι ότι οι ίδιοι τις εφαρμόζουν..,  οι έμποροι προϊόντων ή υπηρεσιών, για να πουλήσουν.. οι θρησκευτικοί κι οι πολιτικοί αρχηγοί στις ομιλίες τους !..
Κάποιοι από όλους αυτούς τις τηρούν ..
Και κάποιοι άλλοι.. μας απογοητεύουν οικτρά !..
Όλοι είμαστε Υπεύθυνοι να τις εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας.. δίνοντας έτσι και το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας και στους γύρω μας ! Δεν είναι δικαιολογία ότι, αφού δεν τις τηρούν οι πολιτικοί, δεν τις τηρούμε ούτε εμείς, γιατί το “ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”!..
Γιατί η απάντηση είναι πως “οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν”, γιατί αυτοί τους επιλέγουν, αυτοί τους ανέχονται !…. Αυτούς βγάζουν από τα.. σπλάχνα τους !..
 Όμως, αυτό δεν απαλλάσσει και τους Πολιτικούς από την ευθύνη τους !  Όλα τα Δημόσια πρόσωπα.. ποσω μάλλον οι.. Ταγοι.. πρέπει να “διδάσκουν” τους υπόλοιπους με τη συμπεριφορά τους !..
Επιλέγουν ένα κόμμα, κανονικά με βάση την Ιδεολογία την προσωπική τους, που οφείλει να συμπίπτει με αυτήν του κόμματος !..
Βάσει της τοποθέτησης στον πολιτικό χάρτη που έχει αυτό,  βάσει της πολιτικής θεωρίας, που εκπροσωπει, από την οποία όλα τα κόμματα Δεν μπορούν να ξεφύγουν, όσο κι αν μερικές φορές προσπαθούν να . “θολώνουν τα νερά”, για να.. ψαρεύουν κι από άλλους χώρους !  Η τοποθέτηση ενός κόμματος στη Δεξιά, στην Αριστερά η στο Κέντρο δεν γίνεται “για πλάκα “!..
Δειχνει όλη την κοσμοθεωρία του, αντικατοπτρίζει το πολιτικό του πρόγραμμα !
Καταδεικνύει την πίστη του στην Ελεύθερη οικονομία η στην Παρεμβατική οικονομία η στον Συνδυασμό και των δύο, αντίστοιχα !..
Το να εκπροσωπεί, λοιπόν, καποιος Πολιτικός ένα κόμμα που ανήκει σε  συγκεκριμένο  χώρο παντα στον πολιτικό χάρτη σημαίνει ότι αυτό ανταποκρίνεται και στη δική του ιδεολογία !..
Το να επιχειρηματολογεί κατά των άλλων κομμάτων και των αντίστοιχων χώρων τους και την επόμενη μέρα να εντάσσεται σε κάποιο από αυτά αποδεικνύει πως δεν πιστεύει  συνειδητά σε καμία ιδεολογία, πως πρωτεύον ειναι το Συμφέρον του και όχι το Κοινό καλό, πως είναι  έτοιμος να.. ξεπουλήσει τα Πάντα!   Τότε.. γιατί όχι και τους πολίτες;!.. Γιατί όχι.. και το άλλο κόμμα που τον.. “υιοθέτησε” ;!…
Λένε πως.. “την Προδοσία πολλοί αγάπησαν.. τον Προδότη ουδείς”!..
Τότε.. γιατί κάποια κόμματα.. αρέσκονται στο να .. “συλλέγουν Προδότες”;!..
Θα έπρεπε σε ολόκληρο το κομματικό φάσμα να υπάρχει ένας Κώδικας Αξιών !….
Θα έπρεπε τα Όρια να είναι συγκεκριμένα !..
Θα έπρεπε Κριτήρια επιλογής προσώπων να είναι αυστηρά και  μονο το Βιογραφικό, η Κοινωνική Προσφορά, καθώς και η Συνέπεια στην Ιδεολογία, η Σοβαρότητα, η Σταθερότητα !
Κανένα από αυτά δεν θα έπρεπε να διαγράφουν οι προσωπικές σχέσεις, οι “παρεουλες”, η οποία διαπλοκή.. κλπ !..
Αυτό οφειλουμε να πράττουμε Όλοι!
Οφείλουμε και ως Πολίτες να είμαστε κι εμείς το ίδιο Συνεπείς στην Ιδεολογία μας, την οποία οφείλουμε να επιλέγουμε συνειδητά και να τις διδασκόμαστε όλες,  τις πολιτικές θεωρίες, ήδη από το σχολείο !
Οφείλουμε, ακόμη, να επιλέγουμε και με την Ψήφο μας Πολιτικούς με τα προαναφερόμενα Κριτήρια !
Και το κάθε κόμμα, επίσης, οφείλει να αναδεικνύει σε θέσεις ευθύνης πολιτικούς,  βάσει των Κριτηρίων αυτών !
Διαφορετικά, μακραίνουμε την αλυσίδα της Φαυλότητας, της Αναξιοπιστίας, της Ασυνεπειας, της Συμφεροντολογιας  κι οδηγούμε τους νέους και όλους.. στην Απογοήτευση.. στην έλλειψη εμπιστοσύνης, στη μη συμμετοχή στα Κοινά.. στην αποχή .. ακόμη κι από την ψήφο.. και τελικά στην αποχή από την Πίστη στις Ανθρώπινες Αξίες !..
Θεοδώρα  (Δώρα)  Παπαδάκη
Δικηγόρος  ΑΠ, DEA, DEE  Ευρωπαϊκού Δικαίου
πολιτευ
- Διαφήμιση -