του Αλέξανδρου Χατζηγεωργίου*
Έντονα προβληματισμένη και δυσαρεστημένη είναι τις τελευταίες μέρες η κοινωνία από τα γεγονότα που συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια τα οποία οδήγησαν στο θάνατο του Μιχάλη, του 22 χρόνου οπαδού της ΑΕΚ από χούλιγκανς οι οποίοι δεν δίστασαν να τον μαχαιρώσουν πολλαπλά και να του αφαιρέσουν το δικαίωμα της ζωής. Η πολιτεία, προφυλάκισε και τους 105 κατηγορούμενους για τον φόνο του νεαρού εκ των οποίων 102 Κροάτες, 2 Έλληνες και ένας αλβανικής καταγωγής.
Όλα αυτά οδήγησαν σε σωρεία αντιδράσεων του Κροάτη προέδρου κάνοντας αιχμηρές δηλώσεις και εξαπολύοντας απειλές, προκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό ακόμα και με «βεντέτα».
Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, παρόλο που έρχεται πολύ συχνά σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της χώρας της, προτίμησε να κρατήσει μια πιο ουδέτερη σχέση με κύριο αίτημά της, την απέλαση των περισσότερων Κροάτων.
Η απάντηση όμως της Ελλάδας ήταν ακαριαία μέσω της Ένωσης Δικαστών, όπου τόνισαν ότι η δικαιοσύνη, είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της, βάζοντας σαν κύρια προτεραιότητα την εύρεση της αλήθειας και να αποδώσει τη δικαιοσύνη τόσο στο πρόσωπο του Μιχάλη όσο και στον κάθε Έλληνα που θέλει να περπατάει ελεύθερος στη χώρα του χωρίς να φοβάται για την ζωή του.
Η στάση αυτή του Κροάτη προέδρου δείχνει την ενδεχόμενη προσπάθεια να πυροδοτηθεί ένα κλίμα και να δημιουργηθούν εντυπώσεις πάνω στο θάνατο ενός παιδιού. Ο θάνατος του παιδιού δεν πρέπει να αποτελεί λόγος ούτε για επικοινωνιακά παιχνίδια ούτε για κάθε είδους προβολή από κανέναν. Η ελληνική πλευρά έπραξε τα δέοντα καθώς δεν προέταξε ως στόχο να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων με τους Κροάτες, αλλά έβαλε πάνω από όλα το δίκαιο και την αποκατάσταση της μνήμης του Μιχάλη.
Όλα αυτά πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν ακόμη περισσότερο και να μας κάνουν να εναντιωθούμε σθεναρότερα σε κάθε φαινόμενο βίας από όπου και αν προέρχεται βάζοντας ως βασικό θεμέλιο την προστασία των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η δικαιοσύνη λειτούργησε ταχύτατα στη περίπτωση αυτή και έδειξε ότι οι θεσμοί αν και πολλές φορές αμφισβητούνται στη χώρα μας μπορούν να λειτούργησαν σαν παράδειγμα κάνοντας τη δουλειά τους αθόρυβα.
Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας είναι αν πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο, να χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του. Η ζωή κάθε ανθρώπου έχει την αξία της. Και μόνο μέσω της πρόληψης μπορεί να γίνει αυτό, εστιάζοντας στην έγκαιρη διάγνωσή τους. Το μήνυμα είναι ανθρωποκεντρικό και είναι ένα: Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να εξαλείψουμε μια για πάντα τέτοιου είδους φαινόμενα!
*Ο Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου είναι μεταπτυχιακός ερευνητής στο Παν/μιο Πειραιά και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Βάρης με τον συνδυασμό «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλη για να Ζεις» του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου