- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 15 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 15 Λεπτά

«Η υποψηφιότητά μου είναι πριν και πάνω απ’ όλα αυτοδιοικητική . Δεν εγκατέλειψα την Αυτοδιοίκηση για να κάνω αλλού καριέρα όπως ο κ. Χαρδαλιάς. Εγώ άφησα την ακαδημαϊκή καριέρα μου στο Πολυτεχνείο για να αφοσιωθώ στην Αυτοδιοίκηση από το 1994», επισημαίνει σε συνέντευξη του στο attica coast, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης. Σημειώνει πως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του συνδυασμού που ηγείται είναι τα απορρίμματα και η διαχείριση τους. Αναφέρει ότι  «η περιφέρεια έχει στην επίβλεψή της τους περίπου 30.000 φωτεινούς σηματοδότες οι οποίοι προγραμματίζονται μία φορά την εβδομάδα. Το μισόΘα  μποτιλιάρισμα στην παραλιακή οφείλεται σε αυτό. Στα σχέδιά μας είναι ένας σαρωτικός ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος εννοείται ότι θα περιλαμβάνει και «έξυπνα» φανάρια που θα αναπρογραμματίζονται συνεχώς ανάλογα με την κίνηση. Τονίζω ότι απαιτείται μια ολιστική μελέτη για το κυκλοφοριακό της Αττικής, όλης της Αττικής το επαναλαμβάνω αλλιώς θα μείνουμε πάλι στα μπαλώματα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού “Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης” και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Ιωακειμίδη στο attica coast έχει ως εξής:

 

Οι  πρόσφατες καταστροφές στη χώρα (πλημμύρες, πυρκαγιές) ανέδειξαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον ρόλο της περιφέρειας, τις περισσότερες φορές με αρνητικό πρόσημο. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

Η Περιφέρεια είναι ο σημαντικότερος θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει υπό την εποπτεία της δεκάδες έργα και μηχανισμούς. Ιδιαίτερα η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται τεράστια κονδύλια. Ως εκ τούτου, κατανοώ απολύτως την οργή των ανθρώπων στις περιοχές που επλήγησαν και αισθάνονται  ότι η τοπική τους κυβέρνηση, για να το πω πιο απλά, τους άφησε απροστάτευτους από τις θεομηνίες και αβοήθητους στην αντιμετώπισή τους.

Μέχρι σήμερα η συντεταγμένη Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα αρέσκεται σε διαπιστώσεις και αυτές κατόπιν εορτής. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον πλημμυρισμένο κάμπο επανέλαβε αυτά που ζητάμε εδώ και 3 μήνες για την Αττική.

Εάν όλοι συμφωνούμε πως η κλιματική κρίση εντείνεται, η επικαιροποίηση  με τα νέα δεδομένα είναι περισσότερο από απαραίτητη. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί το φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο.

Σημειώνω ότι κατά παράβαση των προειδοποιήσεων της ΕΕ, δεν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη κινδύνου πλημμύρας του 2018. Έπρεπε να έχει υλοποιηθεί το 2022.

Από την Περιφέρεια περιμένουμε απαντήσεις  για την μελέτη κινδύνου πλημμυρών που δεν έχει προχωρήσει το Υπουργείο και για την ενεργή καθημερινή διοίκησή της. Η Αττική είναι το σπίτι μας. Μας ενώνουν οι απειλές, οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους. Είναι η ώρα να μας ενώσει η προοπτική της.

 

Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες στην περίπτωση που εκλεγείτε;

Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του συνδυασμού μας  είναι τα απορρίμματα και  η διαχείρισή τους. Με δεδομένο τον κορεσμό της Φυλής (σ.σ. ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια ζωής το πολύ ενάμιση  χρόνο ακόμα), αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό και θα διαπραγματευτώ με την αρμόδια διεύθυνση της Ε.Ε. Είναι θέμα που πραγματικά επείγει.

Επίσης θα προχωρήσω στην αλλαγή στον οργανισμό της Περιφέρειας που είναι ένα μικρό, υποστελεχωμένο, δαιδαλώδες Δημόσιο, με αλλαγή στο περιεχόμενο των διευθύνσεων για να εξυπηρετούν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονη ψηφιοποίηση 100% των υπηρεσιών.

Στα παραπάνω προσθέστε βασικά έργα υποδομών για την Πολιτική Προστασία. Εμείς καταθέτουμε στην κρίση των πολιτών ένα συνεκτικό σχέδιο για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών της Περιφέρειας Αττικής. Για να μην πνιγόμαστε, για να μην καιγόμαστε. Δεν γίνεται να επικαλούμαστε την κλιματική κρίση ως δικαιολογία για τις εικόνες διάλυσης που είδαμε με την κακοκαιρία αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, αλλά το ζήτημα είναι να προσαρμοστεί η Πολιτική Προστασία στις νέες αυξημένες απαιτήσεις. Δίνουμε τα χέρια για την Αττική, δίνουμε τα χέρια για να ζήσουμε καλύτερα.

 

Με ποιο τρόπο θα υλοποιήσετε τις προτάσεις σας;

Αρχικά έχοντας στην φαρέτρα μας την υπερπολύτιμη εμπειρία μας από την συμμετοχή μας επί δεκαετίας στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς κι έχοντας στο πλευρό μας μια πλειάδα άξιων συνεργατών που έχουν γνώση και όρεξη να ασχοληθούν με τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Στην Αττική από το 2011 που έγιναν οι πρώτες εκλογές μέχρι σήμερα ο απολογισμός των διοικήσεων είναι τουλάχιστον μέτριος. Και στις 3 εκλογές οι περιφερειάρχες ήταν εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος. Άρα αυτό το μοντέλο «κυβέρνηση- περιφερειάρχης ίδιο κόμμα» εκ του αποτελέσματος δεν πέτυχε. Γι αυτό εμείς λέμε:  Ούτε συμπολίτευση ούτε αντιπολίτευση. Μόνο Αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε επιτέλους να κάνουμε την Αττική το σπίτι μας. Σε αυτό είμαστε αφοσιωμένοι και σε αυτό θα εργαστούμε. Επίσης είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες που θα προχωράνε τα θέματα, αλλά και αποφασισμένοι να συγκρουστούμε για την επίλυση των προβλημάτων.

Τι κληρονομιά αφήνει στην περιφέρεια η απερχόμενη διοίκηση;

Η απελθούσα διοίκηση παρέλαβε την Περιφέρεια με πλεόνασμα και την παραδίδει με 100 εκατομμύρια έλλειμμα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί  ούτε ένα σοβαρό έργο υποδομής και παρά το γεγονός ότι είχε στην διάθεσή της έναν τεράστιο προϋπολογισμό της τάξης του 1,5 δισ. Και είναι κρίμα που ο πρώτος  Περιφερειάρχης μετά το Μνημόνιο, ο Γιώργος Πατούλης, κληροδοτεί στην νέα αρχή βαλτωμένα αντιπλημμυρικά έργα, την κοίτη του Κηφισού φραγμένη και ανύπαρκτο περιφερειακό συντονισμό στην πρόληψη δασοπροστασίας και στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Κάτι που παραδέχεται και ο διεκδικητής της Περιφέρειας Νίκος Χαρδαλιάς που στο πρόγραμμά του επισημαίνει τα συγκεκριμένα προβλήματα ως «προτάσεις βελτίωσης». Η κρυστάλλινη διαφάνεια στην λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων της Περιφέρειας και η λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών  είναι μονόδρομος για την αποφυγή φαινομένων διαφθοράς  Η διερεύνηση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν αποτελεί ρεβανσιστική πρακτική αλλά υποχρέωση προς τους φορολογούμενους πολίτες. Σε αυτή την περίπτωση αμέσως μετά την εκλογή μας τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη. Από την άλλη, η διάδοχη κατάσταση, ο διορισμένος από τον πρωθυπουργό Ν. Χαρδαλιάς, είναι η πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση υποτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Ο τρόπος που επιστρέφει στην Αυτοδιοίκηση, ίσως και παρά τη θέλησή του, είναι «για το γινάτι  του μπλε χάρτη» για να φέρει νίκη στο κόμμα του. Αλλά τότε σε τι χρειάζονται οι εκλογές; Γιατί να μην διορίζει ο πρωθυπουργός τον Περιφερειάρχη;

Ειδικότερα για τα νότια προάστια υπάρχει κάποια πρόβλεψη και σχεδιασμός; Υπάρχουν προτεραιότητες;

Θα σας πω μερικά απλά πράγματα. Η περιφέρεια έχει στην επίβλεψή της τους περίπου 30.000 φωτεινούς σηματοδότες οι οποίοι προγραμματίζονται μία φορά την εβδομάδα. Το μισό μποτιλιάρισμα στην παραλιακή οφείλεται σε αυτό. Στα σχέδιά μας είναι ένας σαρωτικός ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος εννοείται ότι θα περιλαμβάνει και «έξυπνα» φανάρια που θα αναπρογραμματίζονται συνεχώς ανάλογα με την κίνηση. Τονίζω ότι απαιτείται μια ολιστική μελέτη για το κυκλοφοριακό της Αττικής, όλης της Αττικής το επαναλαμβάνω αλλιώς θα μείνουμε πάλι στα μπαλώματα. Ξεφορτώνεις τον Κηφισό, φορτώνεις την Αθήνα κοκ. Επίσης η παραλιακή γίνεται θέμα κάθε τρεις και λίγο στις ειδήσεις εξαιτίας των ατυχημάτων – δυστυχημάτων που κάθε χρόνο είναι και περισσότερα. Και μιλάμε για μία οδική αρτηρία που δεν έχει ούτε μία κυκλική διάβαση ενώ χρειάζονται δέκα! Τέλος, είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε την πολιτισμική ταυτότητα κάθε δήμου της περιοχής σε συνδυασμό με τον τουρισμό και την ανάπτυξη.

Αν και αυτοδιοικητικές οι εκλογές αυτές θα έχουν πολιτικά μηνύματα;

Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν βλέπουμε τις εκλογές για την Περιφέρεια ως τρίτο γύρο των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι τα κόμματα έχουν κακό παρελθόν στο ενδιαφέρον τους για την αυτοδιοίκηση. Ο κίνδυνος, που είναι υπαρκτός και ομολογημένος, είναι να θεωρηθεί η Περιφέρεια ένα υφυπουργείο Αττικής και ο Περιφερειάρχης πειθήνιος κυβερνητικός υπάλληλος. Έτσι όμως δεν πάμε ούτε μπροστά, ούτε τολμηρά. Χρειάζεται ανεξαρτησία, σοβαρότητα, επιτελική δουλειά, σχεδιασμός και γνώση, συνεργασία και διεκδίκηση. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται υποταγή, άτακτο τρεχαλητό, επικοινωνιακός ακτιβισμός και πολυπραγμοσύνη.

Τι μήνυμα θα εξέπεμπε μια ενδεχόμενη νίκη στην Περιφέρεια , υποψήφιου από τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο»;

Ξεκινώ με το δεδομένο ότι τον κ. Χαρδαλιά τον διόρισε η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός. Εμείς δεν έχουμε ούτε δεσμεύσεις, ούτε εξαρτήσεις. Το ψηφοδέλτιο μας είναι υπερκομματικό. Μας στηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι που στην Κεντρική Μακεδονία στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα (υποστηριζόμενο από την Ν.Δ.).  Η υποψηφιότητά μου είναι πριν και πάνω απ’ όλα αυτοδιοικητική . Δεν εγκατέλειψα την Αυτοδιοίκηση για να κάνω αλλού καριέρα όπως ο κ. Χαρδαλιάς. Εγώ άφησα την ακαδημαϊκή καριέρα μου στο Πολυτεχνείο για να αφοσιωθώ στην Αυτοδιοίκηση από το 1994.

Δεύτερος γύρος με ή χωρίς Ιωακειμίδη και τότε τι;

Θα είμαστε σίγουρα στον δεύτερο γύρο. Για εμάς αυτό που έχει σημασία τη δεδομένη στιγμή είναι η Αττική να γίνει το σπίτι μας. Το σπίτι όλων. Και αυτό περνά μόνο μέσα από μια αυτοδιοικητική, ανεξάρτητη υποψηφιότητα όπως αυτή που εκφράζει ο Αττικός Κύκλος Εμπιστοσύνης και Συνεργασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς δηλώνει «πιστός στρατιώτης της ΝΔ και του Πρωθυπουργού». Ας κρίνουν οι πολίτες αν αυτό που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια σήμερα είναι πιστούς κομματικούς στρατιώτες ή αφοσιωμένους και ανεξάρτητους αυτοδιοικητικούς με όρεξη, γνώση και βούληση «να κάνουν τη δουλειά».

 

- Διαφήμιση -