Η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική είναι δυο εξαιρετικοί τρόποι πρόληψης ακόμη και για ψυχολογικά προβλήματα και σχετικές ασθένειες όπως είναι η κυκλοθυμία.
της professional trainer, Σοφίας Αμούντζια
Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή ψυχολογική ισορροπία, καθώς μπορούν να ενεργοποιήσουν τον οργανισμό και να δραστηριοποιήσουν το σώμα και την εγκεφαλική λειτουργία.
Οι συνεχείς εναλλαγές της διάθεσης μπορούν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο και τέλος τρόπος ζωής. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι σήμερα που έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της κυκλοθυμίας και τις κυκλοθυμικές διαταραχές.
Όλα αυτά συνήθως πρωτοεμφανίζονται στην εφηβική ηλικία και προέρχονται από το ίδιο το άτομο και όχι από εξωτερικούς παράγοντες.
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να προέρχεται από κληρονομική διάθεση. Τα συναισθηματικά και ψυχικά τραύματα και ο ασταθής χαρακτήρας μπορούν επίσης να κρύβονται πίσω από την κυκλοθυμία.
Η «καλή» όψη της κυκλοθυμίας έχει σαν χαρακτηριστικά την έντονη ομιλητικότητα, την υψηλή αυτοεκτίμηση, την αίσθηση απόλυτης ευτυχίας, την ψυχοκινητική διέγερση και τη θετική ροή σκέψεων.
Οι συνεχείς εναλλαγές της διάθεσης μπορούν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο και τέλος τρόπος ζωής
Περνώντας στην άλλη πλευρά
Μια στιγμή αρκεί, όμως, για να περάσει κάποιος στην άλλη πλευρά. Εκεί όπου θα έρθει αντιμέτωπος με την κατάθλιψη, το άγχος, την ανορεξία, την προσωπική απομόνωση, την αίσθηση ότι όλα είναι λάθος, τις τάσεις αυτοκαταστροφής, τις δυσκολίες της συγκέντρωσης και της ανταπόκρισής του στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Σε πολλά περιστατικά κυκλοθυμίας ο ασθενής μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για τον εαυτό του. Μέσω της ψυχολογικής του άρνησης για όλα, μπορεί να πληγώσει αγαπημένα του πρόσωπα, να πάρει λάθος αποφάσεις που μπορεί να είναι κρίσιμες για τη ζωή του, να πει πράγματα που δεν πιστεύει στην πραγματικότητα, ενώ σε ποιο ακραίες μορφές μπορεί να βάλει και σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.
Προκειμένουνα προληφθεί αυτή η τόσο περίεργη στις εκφράσεις της ασθένεια, είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με την άσκηση και να προσέχουμε τη διατροφή μας. Στην ουσία, δηλαδή, είναι θέμα τρόπου ζωής, να αλλάξει κάποιος συνήθειες, ώστε να προλάβει την εκδήλωση του φαινομένου και τις συνεχείς εναλλαγές της διάθεσής του.
Αν εκδηλωθεί η κυκλοθυμία σε ήπια μορφή δεν απαιτείται προσφυγή σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, αλλά στην περίπτωση μιας οξείας εκδήλωσης ο πιο σίγουρος τρόπος θεραπείας είναι η ψυχοθεραπεία.
Αυτή συμβάλει ουσιαστικά στα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, την ψυχολογική ισορροπία και στην πρόληψη μελλοντικών επανεμφανίσεών της.