Έντονες διεργασίες και εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται μετά την ανταλλαγή των προτάσεων μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, , στη διάρκεια της συνάντησης Γιούνκερ- Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει εκτάκτως για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στη Βουλή , ενώ ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για πρόωρες εκλογές , αν και πολλοί εκτιμούν ότι παρά την ένταση με τους δανειστές η Συμφωνία προχωράει και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, μετέβη στο Μαξίμου, όπου είχε σειρά επαφών με το οικονομικό επιτελείο και στενούς του συνεργάτες.
Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι “προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του”.
Το Μαξίμου εξέτασε με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και έθεσε επί τάπητος τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει και της νέας συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στις συζητήσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έθεσε επί τάπητος τις προτάσεις των Θεσμών αναφορικά με το ΦΠΑ, τις περικοπές στις συντάξεις και το πρωτογενές πλεόνασμα, επιχειρώντας να αντιπροτείνει μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους πιστωτές.
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στο σημείο που βρισκόμαστε, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ανοίξει όλη τη βεντάλια των σεναρίων, μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, κάτι για το οποίο ήδη γίνεται αναφορά από σειρά κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το κείμενο των πέντε σελίδων απορρίπτεται ως βάση συζήτησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση αν και πότε θα υπάρξει κείμενο από την ελληνική πλευρά στην πεντασέλιδη αυτή πρόταση.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή την πλήρη αντίθεσή της στο κείμενο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επικοινωνίες του πρωθυπουργού για το θέμα.
Συζήτηση στη Βουλή
Ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για την ελληνική πρόταση και τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις είναι αυτό το οποίο επιδιώκει με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση η κυβέρνηση η οποία θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής (18.30) στη Βουλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στην συζήτηση η κυβέρνηση θα καλέσει και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις και στην πρόταση.
Η συζήτηση θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.
Η διάρκεια ενημέρωσης ή δήλωσης από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά.
Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά. Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά.
Δυσαρέσκεια για τις προτάσεις των Θεσμών
Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των Θεσμών.
Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το επόμενο διάστημα.
Εις επίρρωση των παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε: “Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις η εφαρμογή των οποίων, κατά την κρίση του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας”.
Και προσθέτει: “Επιπλέον, οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία. Η συμφωνία-επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη απαιτεί άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τέτοιες προτάσεις”.
Νέο ραντεβού στις Βρυξέλλες
Μια νέα συνάντηση σε υψηλό επίπεδο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες για να βρεθεί μια συμφωνία για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι επίκειται νέα συνάντηση, ωστόσο δεν αποκάλυψε την ακριβή ημερομηνία.
Κυβερνητική πηγή, πάντως, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φιξαρισμένο ραντεβού.
Γιούνκερ- Ντάισελμπλουμ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε το πρωί της Πέμπτης, ότι “έχω πολλή δουλειά με την Ελλάδα”, σημειώνοντας ότι “υπήρξε πρόοδος χθες το βράδυ, αλλά όχι επαρκής”.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι “ακόμα αρκετά μεγάλες” και ότι η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει τις εναλλακτικές προτάσεις εντός των επόμενων ημερών.