“Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ”, ανέφερε στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στάθηκε στη σημασία του “όχι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το οποίο θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, με στόχο μια καλύτερη συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε το κλείσιμο των τραπεζών στην επικράτηση «ακραίων συντηρητικών κύκλων που είχαν ως συνέπεια να οδηγηθούν οι τράπεζες σε ασφυξία» και διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των καταθέσεων και ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην έχει διάρκεια αυτή η κατάσταση. Είπε, μάλιστα, πως για τους ηλικιωμένους που τώρα ταλαιπωρούνται δίνει αγώνα αυτός και η κυβέρνησή του, αλλά και για τους εργαζομένους ώστε να μην υπάρχουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να υπάρξει μια βιώσιμη λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα και τους πολίτες της.
Ο κ. Τσίπρας στο μήνυμα του τόνισε ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας και σημείωσε ότι μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος: «Δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω. Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε», είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέχρι τέλους, θα είναι εκεί και τη Δευτέρα με καλύτερους όρους γιατί «η λαϊκή ετυμηγορία είναι ισχυρότερη από τη βούληση μίας κυβέρνησης».
Ακόμη, υποστήριξε πως «σας επηρεάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε “ναι” για να γίνετε συνένοχοι στα μνημόνια, να γίνετε κι σεις ένα με αυτούς». Και εξήγησε ότι το «όχι» δεν αποτελεί απλά σύνθημα, είναι αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία: «Το “όχι” δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών, σημαίνει ισχυρή πίεση για μία οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει λύση στο χρέος. Το “όχι” σημαίνει ισχυρή πίεση για συμφωνία που θα οδηγήσει τη χώρα στις διεθνείς χρηματαγορές, για συμφωνία που θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση. Το “όχι” θα φέρει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα τιμωρήσουν τους θύλακες της διαπλοκής».
Κατέληξε δε: «Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές. Όσοι θέλουν την Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ δεν είναι οραματιστές, είναι άτολμοι πολιτικοί, και κοντά τους βρίσκεται και το εγχώριο πολιτικό σύστημα».
Η μη απόφαση του Eurogroup
Μετά από τηλεδιάσκεψη 15 λεπτών, δεν θα υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος φάνηκε ενοχλημένος από τις νέες δηλώσεις Τσίπρα.
Την ίδια ώρα όμως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από τη Λυών όπου πρόκειται να παραβρεθεί σε συνέδριο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έκανε έκκληση για άμεση συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα χαράσσοντας μια άλλη πορεία σε σχέση με την επιμονή της Γερμανίας και της κας Μέρκελ οι διαπραγματεύσεις να ξαναρχίσουν μετά το δημοψήφισμα.
«Πάει καιρός που μιλάμε γι’ αυτή τη συμφωνία, ας γίνει!», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος: «Είναι χρέος μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα… Εξαρτάται όμως και από εμάς. Αυτή η ώρα δεν είναι για βέτο και “αμείλικτες δηλώσεις” αλλά για διάλογο».