Δύο νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, ένας στην Αττική και ένας στη Βόρεια Ελλάδα, χωρητικότητας 10.000 προσφύγων έκαστος, περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 30.000 θέσεις φιλοξενίας συνολικά.
“Έχουμε καλή συνεργασία με τους δήμους αλλά έχουμε και αντιδράσεις”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε ότι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα μπορεί αντί για δύο χώρους να δημιουργηθούν περισσότεροι με μικρότερη χωρητικότητα.
Όπως είπε οι 30.000 θέσεις βασίζονται στον προηγούμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης και αναφέρονται σε:
– 7.000 θέσεις σύντομης φιλοξενίας στα hotspots στα νησιά,
– 3.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα που ήδη υπάρχουν και
– δημιουργία ως το τέλος του χρόνου δύο νέων χώρων προσωρινής φιλοξενίας χωρητικότητας 10.000 ατόμων ο καθένας.
Οι χώροι αυτοί θα δημιουργηθούν ο ένας στη Βόρεια Ελλάδα και ο άλλος στην Αττική.
Σχετικά με την επιδότηση ενοικίου για 20.000 άτομα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα “θετικό, φιλικό προς τους πρόσφυγες και ανταποδοτικό προς την κοινωνία με τη λογική ότι θα δίνονται χρήματα για κενά σπίτια“.
Ξεκαθάρισε ότι αφορά σε προσωρινή φιλοξενία μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ότι το ενοίκιο θα επιδοτείται από τον ΟΗΕ και ότι θα βασιστεί σε ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ και σε άλλες χώρες.
Σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου δήλωσε: “Γυρίσαμε από μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και θεωρούμε ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα και όσον αφορά στην απόσπαση υποσχέσεων και όσον αφορά στην απόκρουση επικίνδυνων απόψεων για τη χώρα”.
Όπως επισήμανε “ζητήθηκε από την Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλοξενίας προσφύγων, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης- τερατούργημα 50.000- 60.000 θέσεων. Τέτοια στρατόπεδα στον κόσμο δεν υπάρχουν μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη θέση την προβάλαμε με επιτυχία. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και πετύχαμε”.
Στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι “αποκρούσαμε την πρόταση για κοινή φύλαξη των χερσαίων συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις και με δυνάμεις όμορων χωρών. Αποφασίστηκε δηλαδή ότι τα σύνορά μας θα συνεχίσουν να φυλάσσονται από το στρατό και την αστυνομία μας, η δε Frontex θα είναι μακριά από τα σύνορα και θα ασχολείται με την ταυτοποίηση και την καταγραφή των προσφύγων”.
“Ήταν πολύ δύσκολη συνεδρίαση γιατί εμείς ήμασταν ο στόχος και γινόταν προσπάθεια να περάσει ότι οι ροές θα ελεγχθούν από την Ελλάδα. Περιλάβαμε την Τουρκία, καταδείξαμε ότι η πόρτα είναι η Τουρκία και αυτά είναι προϊόντα μεγάλης διαπραγμάτευσης”, τόνισε.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχεδιασμό για πλήρη έκτακτη χρηματοδότηση για τις θέσεις φιλοξενίας και τη μετεγκατάσταση και πρόσθεσε ότι το ποσό των 5,9 εκ.ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τα hotspots και τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά δεν είναι αρκετό.