- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

«Ανεξάρτητη ΕΚΤ δεν σημαίνει ανεξέλεγχτη ΕΚΤ»…

Σφοδρή επίθεση Νότη Μαριά στον Μάριο Ντράγκι για τρόικα, Στουρνάρα και capital controls.                                                                                                                      

Σφοδρή επίθεση στον Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, καθηγητής Νότης Μαριάς, ως συντάκτης και εισηγητής της Ετήσιας Έκθεσης της Ευρωβουλής για τη Δράση της ΕΚΤ το 2014.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, χθες 1/2/2016, ο Νότης Μαριάς εγκάλεσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, επειδή απέφυγε να απαντήσει στα καίρια σημεία της Έκθεσής του. «Δεν απαντήσατε κύριε Ντράγκι για τα μέτρα που πρέπει να λάβετε, για να σταματήσει η σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΚΤ. Τελικά, πότε θα φύγετε από την τρόικα κύριε Ντράγκι, όπως σας υπέδειξε το Δικαστήριο της ΕΕ στην υπόθεση C-62/14;», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ ο κ. Νότης Μαριάς.

Και συνέχισε: «Δεν απαντήσατε για ποιο λόγο προχωρήσατε στην πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας το 2015, που οδήγησε τελικά στα capital controls; Η εκβιαστική πολιτική της ΕΚΤ κατά της Ελλάδας και η στήριξη των δανειστών, προκειμένου να καμφθεί το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, καταγράφεται ως μελανό σημείο για την ΕΚΤ, ως μια απαράδεκτη παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα, ως κατάλυση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας».

Αναφορικά με τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Νότης Μαριάς ρώτησε δεικτικά τον Μάριο Ντράγκι: «Τελικά πώς εξηγείτε κύριε Ντράγκι, η δανειζόμενη Ελλάδα να δανείζει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης με την Τράπεζα της Ελλάδος 17 δισ. ευρώ τους δανειστές της; Πού βρήκε ο κ. Στουρνάρας 17 δισ. ευρώ και συμμετείχε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση το 2015;.»

Ο Μάριο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην πρωτολογία-εισήγηση του Νότη Μαριά, ο οποίος είχε ζητήσει την αποχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την τρόικα, ενώ αποκάλεσε «πιο ντραγκιστές και από τον Ντράγκι», όσους επιχείρησαν να στρογγυλέψουν γωνίες και να αφαιρέσουν σημαντικά σημεία αιχμής από την έκθεσή του. «Εντούτοις, τα καίρια σημεία της Έκθεσής μου παρέμειναν» επεσήμανε ο Νότης Μαριάς.

Στην τοποθέτησή του ως εισηγητής της Έκθεσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του για τη σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΚΤ σημειώνοντας:

«Η ΕΚΤ οφείλει να κάνει σημαντικά βήματα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι κατά την ενάσκηση της αποστολής της δεν θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της τετραπλής της δράσης που την έχει μετατρέψει σε κράτος εν κράτει.

Κι αυτό επειδή η ΕΚΤ υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός άσκησης νομισματικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα εποπτεύει τις 130 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης.

Παράλληλα είναι και ο μεγαλοδανειστής των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς έχει αγοράσει, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, ομολόγα των κρατών της Ευρωζώνης και τέλος είναι μέλος της τρόικας που έχει φτωχοποιήσει τις χώρες του μνημονίου» σημείωσε ο Νότης Μαριάς και υπενθύμισε την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ στην υπόθεση C-62/14, που ουσιαστικά ζητά την έξωσή της ΕΚΤ από την τρόικα.

Απευθυνόμενος στον Μάριο Ντράγκι, ο Νότης Μαριάς επεσήμανε ότι «η άσκηση σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής όχι μόνο δεν μπόρεσε να μειώσει την ανεργία, αλλά απέτυχε να μειώσει και το δημόσιο χρέος», ενώ αναφορικά με το QE τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παρότι η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανήλθε μέχρι τέλους του 2015 σε 582 δισ. ευρώ, από τα οποία 17 δισ. δαπανήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της φτωχοποιημένης Ελλάδας, εντούτοις κύριε Ντράγκι δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς, ούτε ο αποπληθωρισμός, ούτε η ανεργία, ούτε η υπανάπτυξη».

«Απέναντι στις εμμονές της ΕΚΤ για αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η Έκθεση επισημαίνει ότι τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ένωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οφείλουν να είναι κοινωνικά ισόρροπες», είπε στην εισήγησή του ο Νότης Μαριάς και σημείωσε ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική ενίσχυσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

O Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής επικρότησε το προταθέν από την Κομισιόν πανευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων και ζήτησε περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του ELA.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Νότης Μαριάς κάλεσε τον κ. Ντράγκι να εξηγήσει για ποιο λόγο η ΕΚΤ επέβαλε πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015, που τελικά οδήγησε στα capital controls.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο με την εισήγηση του Νότη Μαριά (00:01-04:46), τη σχετική απάντηση του Μάριο Ντράγκι (04:48-06:54) και την ανταπάντηση του Νότη Μαριά (06:56 – 09:19).

https://youtu.be/QWSBgZSswMg

 

- Διαφήμιση -