- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Μια από τις πιο δύσκολες Συνόδους Κορυφής διεξάγεται αύριο στις Βρυξέλλες την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Με την Αυστρία, τις χώρες του λεγόμενου Βαλκανικού διαδρόμου και τις χώρες του Βίζεγκραντ να επιμένουν στη σκληρή γραμμή για μια «Ευρώπη φρούριο», φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο οι 28 να καταλήξουν από κοινού σε ένα κείμενο συμπερασμάτων.

Η σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας  στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αυστρία και στον ΥΠΕΞ της χώρας  Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά και στις δυνάμεις της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, είναι ενδεικτικές της ατμόσφαιρας που επικρατεί αυτήν την στιγμή μεταξύ των 28.

Ενδεικτικό επίσης των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας είναι και το σημερινό πρωτοσέλιδο της αυστριακής εφημερίδας Der Standard σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αύριο στις Βρυξέλλες, θα ανακοινώσει το οριστικό κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» και της προσφυγικής ροής από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη. Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Αθήνα αύριο θα συναινέσει σε αυτό το κείμενο. Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις Βρυξέλλες με «κόκκινη» γραμμή:

  • Ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχθεί για προσωρινή εγκατάσταση περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες, την ώρα που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περί τους 30.000.
  • Ότι θα λειτουργήσει επιτέλους το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις σχετικές αποφάσεις.
  • Η Ευρώπη και συνεπώς και η Ελλάδα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία τόσο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών όσο και για τη λειτουργία του προγράμματος επαναπροώθησης.

Αν υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις για τα παραπάνω η Αθήνα δεν θα μπλοκάρει το αυριανό κείμενο συμπερασμάτων, ωστόσο θα κρατήσει, όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, ενεργεί την «απειλή» για βέτο σε αποφάσεις οικονομικού κυρίως χαρακτήρα για όσες χώρες επιδεικνύουν «εχθρική συμπεριφορά έναντι της χώρας».

Με συνέντευξή του πάντως στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνει επί λέξει: «Εάν μπορέσουμε να ανακατανείμουμε 30.000 από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη χώρα». Και συνεχίζοντας  προτείνει να υποδεχθούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία , στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακατανομής 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, το μισό αυτών. «Η ανακατανομή των υπόλοιπων 80.000 στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.

 

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

 

- Διαφήμιση -