Εκ νέου συνεδριάζει την Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο στις 14.00 μμ, υπό την σκιά της συνεδρίασης του Eurogroup, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση του Eurogroup, να προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας.
Στη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, τονίζεται όμως ότι σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Tο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσε δε τις ελληνικές Αρχές να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συζήτηση.
Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας»
Στο μεταξύ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα. Προειδοποίησε δε ότι ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο συζήτησης και τόνισε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυναντηθεί για το ελληνικό θέμα μόλις οι Θεσμοί κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ώριμο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης, αναλόγως της πορείας εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Τόνισε επίσης ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους» είπε.
Ερωτηθείς εάν η δήλωση είναι αρκετά «ισχυρή» ώστε να δώσει σήμα στην ΕΚΤ για χαλάρωση της ρευστότητας, ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε «όχι, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει». «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει τι θα κάνει για την περίπτωση της Ελλάδας αφού εξετάσει την κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει, συμπλήρωσε.
Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Επεσήμανε ότι στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση “δεν είναι εύκολη υπόθεση”.
Εξήγησε ότι τόσο οι πολιτικές διαφορές, όσο και οι γενικότερες διαφορές αντιλήψεων που αφορούν στη διαπραγμάτευση, ήταν σημαντικές.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην “υπερπροσπάθεια” της ελληνικής πλευράς και των “μεγάλων υποχωρήσεων” που έκανε η Αθήνα.
Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, απάντησε ότι όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η ελληνική, σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της.