Από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και το ημερήσιο όριο ανά κάρτα θα είναι 60 ευρώ, ενώ εξαιρούνται από τους περιορισμούς οι συντάξεις.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αρχίζει τραπεζική αργία και περιορίζεται το ύψος των αναλήψεων (Capital Control) στα 60 ευρώ από τα ATM από σήμερα, μεσημέρι της Δευτέρας.
Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τις τραπεζικές συναλλαγές και οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.
Οι αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ATM) θα γίνονται με ημερήσιο όριο ανά κάρτα τα 60 ευρώ. Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.
Οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα θα μπορούν να συνεχιστούν. Όπως και οι πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών.
Ακόμη, θα μπορούν να γίνουν συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής − Web Banking − ή συναλλαγές διά της τηλεφωνίας), καθώς και αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο Εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές.
Δημοψήφισμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις Εθνικές Εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του Αναπληρωτή υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, το ολοκληρωμένο κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «μέχρι το τέλος της ημέρας».
Αντιδράσεις στον κόσμο
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε Δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός για το τελεσίγραφο με την πρόταση των δανειστών, σήμανε κινητικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Να εργαστούν για μια βιώσιμη λύση με την Ελλάδα, εξετάζοντας και την αναδιάρθρωση του χρέους, καλεί Ευρωπαίους και ΔΝΤ η Ουάσιγκτον.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συγκάλεσε για σήμερα το πρωί (Δευτέρα) σύσκεψη των αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των γερμανικών κομμάτων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του Γάλλου πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με Ευρωπαίους ηγέτες και, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ενδέχεται να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία και θα κληθεί να απαντήσει στο νέο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παράταση του προγράμματος μέχρι το Δημοψήφισμα και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Οι δε Σοσιαλδημοκράτες, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι της Ευρωβουλής ζήτησαν συμφωνία με την Ελλάδα με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Το Λονδίνο, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον, το εξυπηρετεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης. «Η ελληνική κρίση δείχνει την ανάγκη για την ΕΕ να δείξει ευελιξία» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα του πως θα επικρατήσει «η κοινή λογική», ενώ επισήμανε πως το Λονδίνο έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σχετικά με την Ελλάδα, στο οποίο και θα μπουν αυτές τις ημέρες οι «τελευταίες πινελιές».