Βήμα βήμα και με ανταλλάγματα φαίνεται να προχωράει η σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους δανειστές για το κλείδωμα της Συμφωνίας. .
Αλέξης Τσίπρας , Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ είχαν και νέα συνάντηση που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σημείωναν πως «ολοκληρώθηκε πριν λίγο σε εποικοδομητικό κλίμα η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και Ολάντ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος»
Μετά από ένα ολοήμερο διαπραγματευτικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συνάντηση, η οποίο διήρκεσε 2 ώρες και χαρακτηρίστηκε εκ νέου ως “εποικοδομητική” από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισήμως δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, καθώς οι ηγέτες επέλεξαν τη σιγή ασυρμάτου.
Ωστόσο, συγκλίνουσες πληροφορίες και η ανάλυση των δεδομένων πίσω από τις γραμμές οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Ως εκ τούτου, η λύση που προκρίνεται είναι μία παράταση διάρκειας 9 μηνών (έως το Μάρτιο του 2016) με την ελληνική πλευρά να δέχεται την αύξηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 στο 1% (η κυβέρνηση είχε προτείνει αρχικά 0,6% και κατόπιν 0,75%) και ως αντάλλαγμα οι εταίροι θα αποδεχθούν να υπάρχει ειδική αναφορά στο ελληνικό χρέος, για το οποίο η Αθήνα προτείνει ανταλλαγή ομολόγων.
Ενδεχομένως να μην είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση -την ίδια ημέρα- του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.
Σημειώνεται ότι, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση, η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει ότι επιδιώκει την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Το σχετικό αίτημα περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του EFSF (περίπου 11 δισ.), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της ΕΚΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η Bild έγραψε ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προκρίνει τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα, καθώς και ότι τα μόνα κεφάλαια που θα δοθούν -προφανώς σε ενδεχόμενο παράτασης- είναι τα εναπομείναντα από το τρέχον πρόγραμμα.
Η δήλωση Τσίπρα
Μετά το πέρας της τριμερούς, εκ των τριών ηγετών μόνον ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δήλωση, η οποία ήταν γενική και χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Όπως δήλωσε, αποφασίστηκε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες προκειμένου “να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση”.
Και πρόσθεσε: “Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί μία λύση βιώσιμη, καθώς και η δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη”.
Τούτων δοθέντων, δύο χρονικά ορόσημα εμφανίζονται μπροστά μας: η 18η και η 19η Ιουνίου.
Κατά την πρώτη διεξάγεται το Eurogroup το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως σε περίπτωση κοινά αποδεκτής λύσης, ενώ μία ημέρα μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του.
Λίγα λεπτά αφότου άρχισε η τριμερής συνάντηση, ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδος από στο CCC από CCC+.
Παρέμβαση ΗΠΑ
Την ελπίδα των ΗΠΑ για ελληνική συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, διατυπώνοντας παράλληλα την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις επιπτώσεις ελληνικής χρεοκοπίας στη διεθνή και στην αμερικανική οικονομία