- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

του Βασίλη Μαρινόπουλου*

Ως Εκπαιδευτικός αισθάνομαι την επιτακτική ανάγκη να επικοινωνήσω και να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που αφορούν στους νέους και στα οφέλη που έχουν εάν επιλέξουν τα Επαγγελματικά Λύκεια, τα οποία οδηγούν στην άμεση ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Στην πρόσβαση σε Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι., Στρατιωτικές Σχολές μέσα από ειδικά ποσοστά θέσεων κ.ά.

Έχω τη τιμή και τη χαρά να διδάσκω από το 2000, στο Επαγγελματικό Λύκειο Βάρης.

Ένα ιστορικό Λύκειο που πρωτολειτούργησε το 1986, σε δανεική αίθουσα του Γυμνασίου.
Από τότε έως τώρα άλλαξαν πολλά.
Οι άοκνες προσπάθειες των πρώτων διευθυντών οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του μοναδικού χώρου που το καθιστούν ξεχωριστό στην πόλη.
Όλες οι αίθουσες περιβάλλονται από ένα μοναδικό κήπο.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμαρχός μας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στάθηκε αρωγός σε όλες τις προσπάθειες αναβάθμισης και συντήρησης των κτιρίων.
Το Επαγγελματικό Λύκειο είναι ένα Λύκειο με προοπτική, που προσφέρει εξειδικευμένη γνώση άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει σε 9 τομείς & 35 ειδικότητες:
-ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
-ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
-ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
-ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
-ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΥΕΞΙΑΣ
Στο Λύκειο που διδάσκω αυτή τη στιγμή διακρίνω την ανάγκη για τη λειτουργία κάποιων ειδικοτήτων (που ανήκουν στο τομέα της : Υγείας/ Πρόνοιας/Ευεξίας), όπως του Βοηθού Φυσικοθεραπευτή, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης.
Οι ειδικότητες που θα πρέπει να προστίθενται κάθε χρόνο, επιβάλλεται να προκύπτουν, έπειτα από  μελέτη και συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν στις ανάγκες της αγοράς.
Άλλωστε ο απώτερος σκοπός των Επαγγελματικών Λυκείων είναι η άμεση διασύνδεση των εκπαιδευομένων με την αγορά εργασίας.
Θεωρώ πως έφτασε πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί ένα νέο κτιριακό συγκρότημα, εργαστήρια με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που θα προσελκύσει μαθητές, απο την ευρύτερη περιοχή.

Για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι εργασίες θα πρέπει το ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια της αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί στη συνέχεια, η μετατροπή του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΡΗΣ σε ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ που θα συνάδει με την ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΒΑΡΗ ΒΟΥΛΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ, στην οποία ζούμε και αγαπάμε.

Βασίλης Μαρινόπουλος είναι εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ Βάρης και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον συνδυασμό “Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη-Πόλη για να ζεις”

- Διαφήμιση -