Όλοι μας ακούμε για την ανοδική αγορά στις τιμές ακινήτων στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η ανοδική πορεία στις αγορές ακινήτων και εμπορικών ακινήτων σε αστικά κέντρα διήρκεσε σχεδόν όλη την περίοδο μετά την οικονομική κρίση του 2008/9.
Αλλά τώρα με την κρίση του COVID-19 φαίνεται να έχουν αλλάξει τα πράγματα και καθώς παρατηρείται μια τάση φυγής από τα κέντρα των πόλεων σε όλο τον κόσμο (τουλάχιστον για όποιους οικονομικά μπορούν), αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο πώς μειώθηκαν οι τιμές αυτές.
Ενώ οι αστικές αγορές ακινήτων έχουν πληγεί καθώς οι άνθρωποι καταφεύγουν στα προάστια αναζητώντας περισσότερο χώρο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο πόσο κοστίζει ο χώρος/τα τμ. σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Ενώ οι πόλεις σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι φυσικά φθηνότερες από τις κορυφαίες μητροπόλεις της Αμερικής, οι αριθμοί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας εκπλήξουν.
Η μέση τιμή της αμερικανικής κατοικίας, η οποία είναι περίπου 300.000 $ (246.000€), μπορεί να αγοράσει ένα επιβλητικό 195 τετραγωνικά μέτρα στο Χιούστον, και σχεδόν 1,5 φορές εκείνη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Αλλά στο Σαν Φρανσίσκο και τη Σιγκαπούρη, αυτός ο αριθμός αγοράζει μόλις 28μ2 !.
- Η μέση τιμή κατοικίας στις ΗΠΑ, με 300.000 $, αγοράζει σχεδόν 465μ2 στο Δελχί, αλλά μόνο 13,4μ2 Χονγκ Κονγκ.
- Κοιτάζοντας τα δύο άκρα στην Αμερική, οι αγοραστές σπιτιού στο Χιούστον θα μπορούσαν να έχουν επτά φορές περισσότερο χώρο σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους -τους κυνηγούς σπιτιών- στο Σαν Φρανσίσκο.
- Στον Καναδά, η Οτάβα προσφέρει το μεγαλύτερο χώρο για 300.000 $, ενώ η Λισαβόνα, η Πορτογαλία θα ήταν το καλύτερο στοίχημα για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στην ανάλυση.
Τα περίφημα μικροσκοπικά διαμερίσματα του Χονγκ Κονγκ πιθανώς δεν είναι το ιδανικό μέρος για να ξεπεράσετε μια πανδημία. Αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά ακινήτων της πόλης έχει λάβει μεγάλη επιτυχία (καλά, τουλάχιστον αυτός είναι ένας λόγος).
Στις ΗΠΑ, το Χιούστον φαίνεται να είναι η πόλη που προσφέρει την καλύτερη αξία, καθώς οι αγοραστές έχουν την υψηλότερη αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά δολάριο. Με το πρόσθετο μπόνους διαμονής σε μια από τις μεγαλύτερες και οικονομικά ζωτικής σημασίας πόλεις της Αμερικής.
Καθώς η γενιά της παλαιάς χιλιετίας που αγαπάει το κέντρο της πόλης στρέφει πλέον τα βλέμματά της στα προάστια, και οι νεαροί ενήλικες, που έχουν πέσει σε οικονομικά δύσκολες στιγμές επιστρέφουν στους γονείς τους, είναι πιθανό να δούμε την οικονομική πρόοδο των τελευταίων 30 ετών να αναστραφεί σε πολλές αστικές περιοχές πολλών πόλεων όπως π.χ. της Νέα Υόρκης και του Λονδίνου;
Μπορούμε να ελπίσουμε ότι η Ελλάδα με τα μεγάλα αστικά της κέντρα θα εξαιρεθεί από αυτή την τάση;